Naar homepage
Artist of the Month

Cichy: "Mijn muziek is een viergangendiner in plaats van een snelle hap"

bron: Cichy
  1. Newschevron right
  2. Cichy: "Mijn muziek is een viergangendiner in plaats van een snelle hap"

Cichy is een artiest die niet bang is om in zijn feelings te gaan. Het resultaat daarvan is muziek is die ontspannen is, maar je tegelijkertijd uitnodigt om ervoor te gaan zitten en erover na te denken. Zijn rustgevende zachte g helpt daar zeker bij mee, net als zijn dromerige sound en oprechte teksten. Benieuwd hoe dat klinkt? De tune Blessings van zijn debuut-EP Uit Mijn Handen hoor je de hele maand voorbijkomen op FunX, want Cichy is de nieuwe Artist of the Month.

Naam: Cichy
Leeftijd: 30
Woonplaats: Eindhoven
Waar luister je zelf veel naar? Best veel verschillende dingen. Ik hou van r&b en neo-soul, maar luister ook rap. Steeds meer Nederlandstalig, dat vind ik steeds interessanter worden.
Met wie zou je ooit nog samen willen werken? Met Post Malone, dat zou ik hard vinden. Ik luister hem niet eens supervaak, maar ik denk dat een collab nice zou zijn. In Nederland zou ik met wel met Ronnie willen werken.
Waar zou je ooit nog op willen treden? Wat is het grootste theater van Nederland? Daar. Ik vind het lauw als mensen echt een ervaring krijgen in plaats van iemand die van de ene naar de andere kant van het podium springt. Natuurlijk wil ik ook op de grote festivals staan, maar ik zou wel echt een verhaal willen neerzetten.
Waar ben je tot nu toe het meest trots op? Op mijn EP Uit Mijn Handen. Ik heb nog nooit een project gemaakt dat zo klopt en zo goed representeert wat ik wil.
Waar sta je over vijf jaar? Dan heb ik drie albums uitgebracht en ben ik een theatertour aan het doen. En dan is de vintagewinkel die ik met mijn broertje heb heel groot geworden. Muziek is mijn eerste liefde, maar ik vind ondernemen ook leuk. Ik heb nog zoveel ideeën.

Quote

Ik hoef niet stoer te zijn, ik wil gewoon puur en oprecht zijn. Ik ben niet bang om mijn emotionele kant te laten zien in mijn muziek.

Liefde voor muziek

Cichy wist al op jonge leeftijd dat hij voor muziek wilde gaan. "Ik was altijd al een beetje aan het rondzingen. De interesse was groot en m'n vader speelt gitaar en piano en zingt ook." Toen hij rap hoorde, wist hij: dit is het. Nadat hij wat andere opleidingen had geprobeerd, kwam Cichy erachter dat hij zich kon aanmelden voor de Herman Brood Academie. Pas bij de derde keer werd hij aangenomen. "Toen had ik een concreet plan en dacht: ik ga het nog één keer proberen."

Van Blauwe Uil naar Cichy

Cichy kwam in een klas vol mensen met dezelfde dromen en visies en kreeg les van onder anderen Winne, Sticks en Jiggy Djé. "Dat was inspirerend. Zij hebben me zeker geholpen met hun feedback, maar ook op het gebied van netwerken." Tot het derde jaar rapte Cichy in het Engels, totdat een vriend hem vroeg om een Nederlandse verse te schrijven. "Dat klonk goed en mensen vonden het vet." Hij besloot in zijn vrije tijd door te gaan met Nederlandse tunes. Eenmaal getekend bij Rotterdam Airlines experimenteerde hij verder onder de naam Blauwe Uil, waarmee hij ook meedeed aan FunX Talent. "Maar op een gegeven moment wilde ik iets dat dichter bij me lag en volwassener was. Iets met een duidelijke visie erachter. Daar paste een nieuwe naam bij en dat was Cichy."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Persoonlijk en kwetsbaar

Onder de naam Cichy bracht de Brabantse artiest twee maanden terug zijn debuut-EP Uit Mijn Handen uit. "Ik ben gaan kijken naar wie ik ben. Wat voor klanken passen daarbij en waar luister ik zelf graag naar? Ik hou wel van melancholische sounds. Het mag emotioneel zijn, iets waarop je echt wat kan vertellen." De tracks op de EP zijn dan ook stuk voor stuk persoonlijk en kwetsbaar en voor het grootste gedeelte gebaseerd op eigen ervaringen:

"Ik dacht: ik ga me niet verstoppen. Ik hoef niet stoer te zijn, ik wil gewoon puur en oprecht zijn. Ik ben niet bang om mijn emotionele kant te laten zien in mijn muziek.

Geen snelle hap

Waar Uit Mijn Handen staat voor donkere tijden - "de tijden die je nodig hebt om te groeien" - wordt het volgende project dat Cichy op de planning heeft staan een stukje vrolijker. "Dat heet 'In Mijn Handen' en is meer uplifting en vrolijk, als een soort Yin en Yang."

De teksten, de sound, de clips en de visuals: alles rondom Cichy's muziek vormt samen een compleet plaatje. Dat is iets waar hij bewust mee bezig is. "De sfeer moet kloppen. Het creëert zo echt een wereld waar je in kunt duiken. Een ervaring in plaats van een snelle hap. Ik wil echt een viergangendiner op tafel zetten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Artist of the Month

Elke maand staan er in de lokale Jouw Stad-shows op FunX opkomende talenten in de spotlights. Je checkt de muziek van alle Artists of the Month in de Support Your Locals-playlist op Spotify. Wil jij als Artist of the Month jouw stad representen? Drop dan hier je gegevens.

Ster advertentie
Ster advertentie