FunX Beseft

Niet iedereen wil 40 uur werken: "Tijd overhouden voor leuke dingen is belangrijk"

foto: Privéfoto's
  1. Newschevron right
  2. Niet iedereen wil 40 uur werken: "Tijd overhouden voor leuke dingen is belangrijk"

Besef, volgens verschillende bronnen is er sprake van een veranderende werkmentaliteit onder jongeren. Niet iedereen wil meer een standaard 9-tot-5-baan. Genoeg tijd en ruimte hebben voor persoonlijke ontwikkeling en de dingen kunnen doen die je leuk vindt, vinden jongeren steeds belangrijker. Waarom dat zo is vertellen Annelies, Boyd, Dominick en Valery, die alle vier een andere kijk hebben op de huidige werkcultuur.

quiet quitting

Een paar maanden geleden ging de term quiet quitting viral op TikTok. Quiet quitting is als je binnen je werkuren precies doet wat je moet doen, maar geen extra moeite neemt om bijvoorbeeld een extra taak op je te nemen of overuren te maken. Je doet dus alleen het noodzakelijke voor je werk. Dit fenomeen zou volgens sommigen vooral spelen onder de jongere generatie.

Of dit ook echt zo is, is nog maar de vraag. Wel wordt er door verschillende deskundigen een veranderende werkmentaliteit gesignaleerd onder de jonge generatie werknemers. Zo geeft hr-manager Marijn van der Welle van accountants- en adviesbureau BDO in een interview met De Volkskrant aan dat jonge talenten in sollicitatiegesprekken niet meer vragen naar het salaris of welke auto ze krijgen, maar vaker benieuwd zijn naar de sfeer en werk-privébalans binnen het bedrijf.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Werk-privébalans

Ook Eefje Brul van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) ziet een aantal trends op de werkvloer. Volgens haar zijn steeds meer bedrijven bezig met hoe ze hun werknemers tegemoet kunnen komen om voor een goede werk-privébalans te zorgen. Dat kan volgens haar bijvoorbeeld door te zorgen dat werknemers hybride kunnen werken, dus zelf kunnen afstemmen wanneer ze thuis, op kantoor of op een andere plek werken. "En wat we vooral onder de jongere generatie zien, is dat ze autonomie willen over hun werktijden", vertelt Eefje. Geen standaard 9-tot-5-rooster, maar zelf bepalen hoe je je tijd indeelt.

Een andere trend die Eefje terug ziet komen is dat er door bedrijven steeds flexibeler met verlof om wordt gegaan. "We zien dat je bij sommige bedrijven je verlof kunt opsparen om eens in de zoveel jaar een sabbatical op te nemen." Ook kun je in sommige gevallen officiële feestdagen, zoals Hemelvaartsdag, omruilen voor een andere vrije dag. Daarnaast zijn volgens Eefje ook ontwikkeling en zingeving belangrijke waardes voor de jongere generatie. "Jongeren vinden het belangrijk om zich te kunnen ontwikkelen. Niet eens per se op werkgebied, maar ook qua persoonlijke ontwikkeling."

FunX sprak vier jongeren die zich niet kunnen vinden in de traditionele werkcultuur:

Annelies

De 29-jarige Annelies werkte een aantal jaar in het notariaat, maar kreeg daar weinig energie van. Ze ging minder werken, omdat ze dacht dat het haar meer energie zou geven, maar besloot uiteindelijk een carrièreswitch te maken en als recruiter aan de slag te gaan. Wel bleef ze minder uren werken, omdat ze merkte dat er zo extra energie overbleef om andere dingen naast werk te doen.

"Ik vind een goede werk-privébalans ontzettend belangrijk. Tegenwoordig is het leven zo druk met alle dingen die je wil en moet doen: sociale gelegenheden, het huishouden, tijd voor jezelf, hobby's. Als je veertig uur werkt, dan loop je veel sneller over en dan kan het zijn dat je hiervoor dingen moet laten, die eigenlijk juist van positieve invloed zijn. Natuurlijk haal je met fulltime werken wel het maximale uit je salaris, maar je hebt dan ook weinig tijd om de dingen te doen waar je energie van krijgt. Voor mij is het juist belangrijk om tijd te kunnen besteden met familie en vrienden en mijn hobby's uit te kunnen oefenen. Van die dingen laad je op en aard je weer en ik denk dat je dan juist ook beter presteert op de werkvloer.

Er wordt misschien gedacht dat je geen ambitie hebt als je minder dan veertig uur werkt, maar dat is niet zo. Je kunt nog steeds hard werken. Onze generatie is er gewoon meer bewust van dat je mental health belangrijker is dan je carrière."

foto: Privéfoto

Boyd

De 27-jarige Boyd voetbalde van zijn elfde tot zijn zeventiende bij De Graafschap. Toen hij niet in aanmerking bleek te komen voor een profcontract, gooide hij het over een hele andere boeg. Momenteel heeft hij zijn eigen onderneming en doet hij precies wat hij leuk vindt.

"De eerste jaren bij De Graafschap waren fantastisch: ik had er altijd al van gedroomd om profvoetballer te worden. Maar daarna voelde het meer als een verplichting. Ik keek er tegenop om vier keer in de week te trainen en was blij als ik een keer een dag vrij was, omdat het mijn dagelijkse leven te veel beïnvloedde.

Toen ik weer ruimte kreeg om me te focussen op mijn persoonlijke leven, begon ik met studeren. Na het behalen van mijn masterdiploma besefte ik echter dat ik mezelf niet veertig uur bij een werkgever op kantoor zag zitten. Ik besloot toen om mijn zwager twee dagen in de week te ondersteunen met wat online marketing-taken. De rest van de week besteedde ik aan persoonlijke ontwikkeling en dingen die ik echt leuk vond.

Door die tijd en ruimte heb ik een situatie voor mezelf kunnen creëren waardoor ik nu zelfstandig ondernemer ben. Zo heb ik onder meer een webshop en een online blog. Daarnaast draai ik projecten voor klanten waarbij ik ze help om hun website te optimaliseren om zoveel mogelijk bezoekers te krijgen. Dat zijn dingen die ik mezelf heb aangeleerd in de periode na mijn studie, toen ik van weinig geld moest rondkomen en mensen niet begrepen waarom ik niet 'gewoon' een baan ging zoeken.

Ik ben blij dat ik nu grotendeels zelf kan bepalen waar ik mijn tijd en energie in steek. Succesvol zijn betekent voor mij dat je de volledige vrijheid hebt om je leven in te delen op de manier zoals jij dat wil."

Boyd

foto: Privéfoto

Dominick

De 28-jarige Dominick deed na de havo een inservice-opleiding tot anesthesiemedewerker en begon daarna met werken in het Erasmus MC. Hoewel ze het naar haar zin had, bleef het toch kriebelen om de wereld rond te reizen. Omdat dat niet mogelijk was met het beperkte aantal verlofdagen, besloot ze het anders aan te pakken.

"Ik heb met veel plezier in het Erasmus MC gewerkt. Ik hou best veel van actie en dat heb je wel op de operatiekamer, dat spannende trok me aan. Maar wat me altijd tegenstond was dat je zo weinig vakantiedagen hebt en altijd maar moet kijken wanneer je weg mag van je werkgever.

Mijn vriend en ik wilden heel graag voor langere tijd op wereldreis. Om daarvoor te sparen, besloten we naar Zwitserland te verhuizen en daar te gaan werken. Daar kun je namelijk voor hetzelfde werk veel meer geld verdienen. In Zwitserland kwam ik in een klein ziekenhuis te werken met alleen maar oudere collega's. Toen kwam ik erachter dat ik het werk als anesthesiemedewerker eigenlijk ook helemaal niet leuk vond. Ik dacht ook: ja, als we straks terug zijn van onze wereldreis, dan moet ik ook weer terug naar mijn oude baan. Zo is het zaadje gepland om uit te zoeken hoe ik online geld kon verdienen, zodat we voor onbepaalde tijd op reis konden gaan.

Ik begon allerlei cursussen te volgen en ondertussen ging ik met steeds meer tegenzin naar werk. In overleg met mijn vriend nam ik ontslag om me te focussen op een online inkomen. Uiteindelijk zijn we teruggegaan naar Nederland waar ik nog twee baantjes tegelijkertijd had om genoeg geld te sparen voor onze reis.

Inmiddels zijn we al een tijdje in het buitenland en hebben we nu een work/holiday-visum voor Australië. We kunnen hier allerlei baantjes aannemen en ondertussen bouwen aan een manier om online geld te verdienen. Zo zijn we een YouTube-kanaal gestart waarmee we hopelijk geld kunnen verdienen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Valery

De 33-jarige Valery werkte lange tijd in een kledingwinkel, maar merkte al snel dat dit niks voor haar was. Na een paar jaar in Suriname te hebben gewoond en rond te hebben gereisd, raakte ze geïnspireerd om meer van de wereld te zien.

"Ik heb heel lang in een kledingwinkel gewerkt, ook op managementniveau. In het begin als je net van school komt, dan moet je wel, maar ik heb nooit vijf dagen gewerkt. Dat vond ik te veel. Alleen als ik geld nodig had, bijvoorbeeld voor het halen van mijn rijbewijs, werkte ik extra.

Na een aantal jaar verhuisde ik naar Suriname en het relaxte leven daar beviel me heel goed. Ik houd niet van een materialistische levensstijl. Er is zoveel meer in het leven dan mooie spullen. Tijdens een backpackreis door Europa werden mijn ogen nog meer geopend. Ik dacht: ik móet de wereld zien.

Na wat geld te hebben gespaard, ging ik op reis naar Afrika. Ik kwam daar mensen tegen die permanent op reis waren en geld verdienden door online te werken. Toen mijn spaargeld opraakte, besloot ik dat ook te doen. Ik ging naar Bali, omdat daar veel mensen zijn die remote werken en begon me erin te verdiepen. In het begin was het wel echt veel werk hoor, ik moest veel dingen bijleren. Ik heb eerst webdesign en social media management gedaan. Maar toen leerde ik iemand kennen die podcast management deed en daar ben ik uiteindelijk ook in verder gegaan.

De komende maanden reis ik door Zuid-Amerika. Momenteel zien mijn dagen er als volgt uit: ik sta vroeg op, werk een paar uur in de ochtend, daarna ga ik wat doen, en dan later op de dag of avond werk ik weer een paar uurtjes. Naast mijn werk als podcastmanager heb ik ook een programma waarin ik anderen help hetzelfde te doen als ik. In de toekomst wil ik een project opzetten in Kenia waarbij we de lokale bevolking een kans geven om de skills te leren die ze nodig hebben om online geld te verdienen, zodat ze in een andere munteenheid geld kunnen verdienen en een betere toekomst voor zichzelf kunnen creëren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

Ster advertentie
Ster advertentie