Close-up

Iris (20): "Ik vind het belangrijk dat meer meiden een uitstrijkje laten maken"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Iris (20): "Ik vind het belangrijk dat meer meiden een uitstrijkje laten maken"

"Ik had weleens buikpijn en bloedingen na de seks, maar dat was voor mij nooit een reden om me te laten testen op HPV. Ik was hier tenslotte al op jonge leeftijd voor ingeënt. Pas toen ik mijn spiraaltje wilde laten zetten, kwam ik erachter dat ik HPV-positief was, want voordat ik die kon laten zetten moest ik eerst een uitstrijkje laten maken en een zwangerschapstest doen. Als dat allemaal goed was, mocht ik een spiraaltje laten zetten. De zwangerschapstest was negatief, maar ik had wel een afwijkend uitstrijkje. Eenmaal in het ziekenhuis werd mij verteld dat ik HPV-positief was en dat ik cellen in mijn baarmoeder had zitten die daar niet hoorden. Ik mocht toen geen spiraaltje laten zetten.

Ik wilde me graag verder laten onderzoeken in het ziekenhuis. Artsen onderzochten mijn baarmoedermond door 'm met verschillende vloeistoffen in te kleuren, dat wordt ook wel een colposcopie genoemd. Ze kunnen dan zien hoe cellen reageren op die vloeistoffen en in welk stadium van HPV je zit. Die stadiums worden ook wel PAP-waardes genoemd. Er zijn vijf verschillende soorten PAP-waardes, van een aantal van deze soorten kan je uiteindelijk kanker krijgen. Bij mij werd PAP-2 geconstateerd, dat betekent dat de cellen afwijkend zijn en het belangrijk is om in de gaten te houden of ze vanzelf weggaan of dat ze toenemen.

Een half jaar later moest ik weer een uitstrijkje laten maken om te kijken of de cellen vanzelf weg waren gegaan. Gelukkig was alles in orde en mocht ik een spiraaltje laten zetten.

De eerste periode nadat mijn PAP-waarde was gedaald, ging het erg goed en had ik geen klachten. Ik had geen last meer van mijn buik of bloedingen na de seks, maar dat duurde helaas niet lang. Na een tijdje kreeg ik weer veel last van m'n baarmoeder, dus ik ging terug naar de huisarts om weer een uitstrijkje te laten maken. Ik kreeg van de dokter te horen dat ik weer een afwijkend uitstrijkje had, maar ze vertelde er niet bij wat er precies was. Ik heb er toen supervaak achteraan moeten bellen, tot ik uiteindelijk hoorde dat ik weer PAP-2 had.

Ik wilde weer naar het ziekenhuis om een colposcopie te laten maken. Daar zeiden de artsen tegen mij dat ze niks voor me konden doen en dat ik het moest afwachten. Pas als mijn PAP-waarde naar PAP-3B zou stijgen, zouden ze me behandelen door eventueel de cellen te bevriezen en weg te schrapen. Ik vond dit heel frustrerend, want nu moest ik maar afwachten tot het een keer in een hogere waarde zou komen en dan konden ze echt wat doen. Ik maakte me hier best wel zorgen om, ook omdat ik nog zo jong ben en de kans groot is dat het alleen maar verergert naarmate ik ouder word. Ik voelde me vaak onbegrepen door de artsen, omdat zij zich geen zorgen maakten. Zij dachten vaak 'ach joh, je bent nog jong en je zit pas in een beginstadium dat komt wel goed'. Terwijl ik echt behoefte had aan meer informatie en meer onderzoek. Nu moet ik ieder half jaar een uitstrijkje laten maken om te checken of alles oké is en als ik het niet vertrouw moet ik eerder contact opnemen.

Als ik nu op alles terugkijk ben ik blij dat ik een spiraaltje heb laten zetten, want zonder dat uitstrijkje was ik er misschien wel nooit of veel later achter gekomen dat ik HPV-positief ben. Ik vind het echt belangrijk dat meer meiden van mijn leeftijd een uitstrijkje laten maken, ook al heb je geen klachten. Officieel gezien krijg je pas vanaf je dertigste een uitnodiging om een uitstrijkje te laten maken, maar bij mij was het blijkbaar ook al veel eerder nodig. Dan weet je zeker dat alles in orde is bij je baarmoeder, want op deze leeftijd gebeurt daar nou eenmaal veel. De meeste mensen hebben seks, gebruiken anticonceptie, worden ongesteld en ga zo maar door, dit heeft allemaal effect op je baarmoeder.

Als ik nu weer eens last heb, denk ik niet meteen dat mijn PAP-waarde weer is gestegen, maar ik ben wel bang dat het in de toekomst erger gaat worden. Ik ben twintig en heb al PAP-2 gehad, als ik ouder word, is de kans alleen maar groter dat de cellen zich gaan ontwikkelen. Dat beangstigt me wel, maar ik probeer me er voor nu niet te veel zorgen over te maken en mijn PAP-waarde om het half jaar te laten checken door middel van een uitstrijkje.

- Iris (20)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie