Close-up

Imara (32): "Kunst is van ons allemaal"

foto: Monique Vermeulen
  1. Newschevron right
  2. Imara (32): "Kunst is van ons allemaal"

"Ik ben kunsthistorica en werk als conservator in het Amsterdam Museum. Het is belangrijk om te beseffen dat dit een publiek instituut is met kunst en erfgoed van de stad. Dat betekent dus eigenlijk dat het van ons allemaal is. Het is publiek bezit.

Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd, maar eigenlijk kun je het beter westerse kunstgeschiedenis noemen. Ik wist toen: mijn interesse voor kunst begint bij deze studie, maar daar eindigt het niet.

Veel kunstmusea spreken vooral een ouder, wit publiek aan. Dat komt door de manier waarop kunst wordt tentoongesteld en de manier waarop uitleg wordt gegeven. Dat gebeurt vaak vanuit het oogpunt van dit meer traditionele publiek - met hun referentiekaders en thema’s - en minder vanuit jongeren of mensen die een andere culturele context met zich meebrengen.

Ik vond dat dat beter kon. Ik wilde zoveel mogelijk mensen aanspreken. In het Amsterdam Museum begon ik daarom in 2017 met het programma New Narratives. Rondleidingen worden niet gegeven door experts die alles weten van museumcollecties, maar door gastrondleiders van buiten het museum met hun eigen expertises. Mensen met een open, kritische blik op onze collectie, zoals bijvoorbeeld Stephanie Afrifa en Jörgen Tjon A Fong. Dat is ongebruikelijk, maar zo maak je het museum wel inclusiever. Het spreekt veel mensen aan, daarom is New Narratives inmiddels een meerjarenprogramma met ook online talks op Amsterdam Museum TV, en tentoonstellingen zoals Refresh Amsterdam waarbij 25 kunstenaars hun blik tonen op de stad van nu.

Musea zijn voor iedereen ontzettend belangrijk, omdat ze een filter vormen voor hoe wij naar kunst, culturen en geschiedenissen kijken, en daarmee naar ieders rol in de samenleving. Juist voor jongeren is dit belangrijk omdat zij hun identiteit nog vormen. Musea zouden bijvoorbeeld meer moeten laten zien over allerlei landen van waaruit migratie heeft plaatsgevonden, waar jongeren of hun ouders vandaan komen. Dat is onderdeel van hun geschiedenis en daarmee ook van onze nationale geschiedenis. Het kan zoveel verschil maken als je iets van je eigen geschiedenis terugziet."

- Imara (32)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie