Afranina (28): "Online deel ik ook wat er niet goed gaat, dat is belangrijk"
- News
- Afranina (28): "Online deel ik ook wat er niet goed gaat, dat is belangrijk"
"Ik vind het mooi om een voorbeeld te zijn voor anderen. Dat ben ik in het dagelijks leven ook. Ik werk als pedagoog, gaf danslessen en werd eerder dit jaar Miss Photogenic of Supermodel Worldwide NL. Van september tot en met februari was ik elke week bezig met empowerment-trainingen, psychologiesessies en catwalklessen. Het is heel hard werken. Als je het podium opgaat, moet je zeker weten dat je in staat ben om je verhaal te kunnen dragen. Dat je niet breekt. Meedoen aan de missverkiezing was een manier om uit m'n comfortzone te stappen. Achteraf was het misschien iets te snel en enthousiast. Uiteindelijk kan ik er op terugkijken als een les voor mezelf.
Vorig jaar merkte ik dat veel mensen last hebben van hun mentale gezondheid. Zelf had ik ook struikelblokken en liep ik vast op bepaalde vlakken. Dit jaar ging het ook echt mis. Ik deed veel te veel om maar bezig te zijn. Ik dacht: dit gaat niet goed. Ik was mentaal helemaal op en raakte ook fysiek kapot. Dat kwam me duur te staan. Ik heb alles rondom dansen moeten stopzetten en kwam in een hele donkere periode terecht. Ik ben toen hulp gaan zoeken bij personen die konden bijdragen aan mijn herstel. Zij proberen mij tot op de dag van vandaag nog steeds te ondersteunen.
Op Instagram deel ik niet alleen wat er goed gaat, maar ook wat er niet goed gaat. Ik ben puur en echt mezelf en daardoor trek ik een groter publiek. Toen er een volgende dansvideo werd verwacht, zei ik eerlijk dat ik me even niet zo fijn voelde en voorlopig niet zoveel aanwezig zou zijn. Daar kreeg ik talloze reacties op, mijn inbox stond helemaal vol. Veel mensen zeiden: 'Ik herken dit, maar durfde met niemand te praten. Ik ben zo trots dat jij dat wel doet!' Zij deelden dan hun verhaal dan weer, waardoor we allemaal voelden dat we niet alleen zijn.
Mensen komen vaak naar me toe met vragen, bijvoorbeeld omdat ze onzeker zijn. Ik heb nergens staan dat ik advies aanbied, dus ik vind het wel bijzonder dat ze naar mij komen. Het is tegenwoordig een taboe om naar binnen te keren. Heel veel mensen weten ten eerste al niet hoe dat moet. Maar dat kan al door je open te stellen naar iemand die je vertrouwt in je naaste omgeving. Jongeren willen heel veel in het leven, maar zolang je je blokkades niet oplost, val je elke keer weer terug in dat zwarte gat. Ik merk dat ook bij mezelf: je wilt heel veel en gaat maar door en dan is er eigenlijk geen tijd voor jezelf. Maar als je niet op tijd actie onderneemt, zet je je gezondheid op het spel.
Tijdens deze 'lockdown' en de hele coronacrisis is het er niet makkelijker op geworden. Alles staat stil. De wereld staat op pauze, dus de reflectie naar jezelf krijgt alle ruimte. Ik probeer me nu zoveel mogelijk te focussen op wat nog wel lukt. Alles is heel onzeker, dus ik kijk naar wat ik zelf kan doen. Ik lees boeken, teken, schilder, zoek artikelen en probeer meer te socializen. Ook probeer ik mijn favoriete hobby, dansen, weer op te pakken. Alles wat helpt om beter in m'n vel te zitten.
Ik wil graag een Instagramplatform opzetten waarop ik op ludieke wijze aandacht besteed aan mentale gezondheid. Door middel van bijeenkomsten, quotes, interactieve workshops, maar ook een nieuwe vorm van dans. Dat is ook een manier om je emoties te uiten. Het moet nog concreet worden hoor, maar dat wil ik wel voor hele lange tijd blijven doen."
- Afranina (28)
CLOSE-UP
We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!
Lees ook
FunX
Kimberly (23): "Ondanks mijn slechte thuissituatie heb ik nu een diploma en een eigen bedrijf"FunX
Ricky (26): "Praat over je eetstoornis, ook als je je schaamt"FunX
Fardau (21): "Sinds mijn depressie staat één doel bovenaan: genieten"Close-up
Zakia (27): "Ik wil de universiteit een betere plek maken voor mensen van kleur"