FunX Den Haag

Tienermeisje dat geliefde snackbareigenaar Wei Chen vermoordde krijgt een jaar cel en tbs

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Tienermeisje dat geliefde snackbareigenaar Wei Chen vermoordde krijgt een jaar cel en tbs

Het 15-jarige meisje dat de geliefde snackbareigenaar Wei Chen neerstak en om het leven bracht, is veroordeeld tot de maximale celstraf van één jaar en jeugd-tbs. De twee medeplegers die ook minderjarig zijn krijgen celstraffen tot tien maanden en ook jeugd-tbs. De moord op Wei Chen zorgde voor veel ophef in de Aziatisch-Nederlandse community en was veel in het nieuws.

Bekend bij politie en justitie

De drie jongeren, waarvan twee uit hetzelfde gezin, waren al langere tijd bekend bij politie en justitie, zo meldt het AD. Zo waren ze al betrokken bij steekpartijen, een schietpartij, een gewelddadige beroving en een dodelijke strijd tussen jeugdgroepen uit Den Haag en Delft.

Begin dit jaar belaagden de daders Wei Chen en zijn vrouw toen ze na het sluiten van hun snackbar arm in arm naar huis liepen. Het koppel werd zwaar mishandeld en Wei werd in zijn borst en rug gestoken door de daders. Uiteindelijk overleed hij aan zijn verwondingen.

Geen berouw

De rechtbank laat weten dat de verdachten geen enkele begrijpelijke aanleiding hadden om de geliefde snackbareigenaar te vermoorden. Bovendien werd met onbegrip en afschuw geluisterd naar opgenomen gesprekken tussen twee van de drie daders. "Daarin werd met de grootste minachting over het geweldsincident gesproken. De verdachten hebben niet of nauwelijks blijk gegeven van enig oprecht berouw en inzicht in het leed dat ze hebben veroorzaakt", aldus de rechtbank.

Stop geweld

Je hoort het steeds vaker in het nieuws: gewelddadige incidenten, mishandeling en wapenbezit onder jongeren. Dat geweld nooit de oplossing is, hoeven we je niet te vertellen. Maar wat is dan wél de oplossing? En waar komt dat onveilige gevoel en de drang om wapens te dragen vandaan? Lees hier alle verhalen over wapenbezit en zinloos geweld.

Racistisch motief en impact

Een racistisch motief kwam niet naar voren uit het vonnis, maar kan zeker niet worden uitgesloten. Een vriendin van het echtpaar vertelde dat er veel voorafging aan het gruwelijke misdrijf. Tijdens de coronapandemie kregen de daders onenigheid met de snackbareigenaren vanwege de geldende maatregelen. Vanaf toen vielen de daders het gezin vaak lastig en maakten ze racistische opmerkingen. Omdat de aanleiding van het conflict ontstond in een tijd dat er een enorme stijging was in haat en discriminatie naar mensen van Aziatische afkomst, kan deze gruweldaad daar niet los van worden gezien. Stichting Asian Raisins, die actievoert tegen racisme jegens Oost- en Zuidoost Aziatische mensen in Nederland, vertelde destijds: "Het wekt heel veel angst, verdriet en ook wel verbazing en woede op dat zoiets heeft kunnen gebeuren."

Ster advertentie
Ster advertentie