Up 2 Date

Jarenlang seksueel misbruik en geweld bij SOS Kinderdorpen Suriname

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Jarenlang seksueel misbruik en geweld bij SOS Kinderdorpen Suriname

Bij SOS Kinderdorpen Suriname zijn zeker 19 kinderen en jongvolwassenen slachtoffer van seksueel, fysiek, emotioneel en financieel misbruik. Het misbruik speelde vanaf de oprichting in 1972 tot de sluiting in 2006, meldt Nieuwsuur.

Geweld en seksueel misbruik

Verinorm, dat onderdeel is van Nieuwsuur, deed onderzoek, nadat er in 2021 naar buiten kwam dat er sprake was van geweld en seksueel misbruik. Uit de verhalen van 19 slachtoffers blijkt dat het ging om aanrakingen, betastingen, het krijgen van slaag dat zelfs "molesteren" wordt genoemd en gedwongen orale seks en penetratie. De slachtoffers kregen ook te maken met verwaarlozing, geestelijke mishandeling, oneerlijke behandeling en kleinerende opmerkingen

“Gezweept”

Sommige slachtoffers waren getuige van gewelddaden tegen baby’s. Soms waren dit hun eigen broertje of zusje. Drie slachtoffers vertellen dat de zonen van de SOS-tante een broer en zus lieten vechten met elkaar. Ook moesten de kinderen hun handen door hun poep halen. Als ze dit niet deden, werden ze opgesloten door de tante of een van haar zoons. Ook liepen ze het risico om "gezweept" te worden. Het misbruik is gepleegd door de helft van de leidinggevenden, melden de slachtoffers.

Gevangenisstraf

De kinderen durfden niets te zeggen over het misbruik tegen de andere leidinggevenden. Ze waren bang niet geloofd te worden over de mishandelingen of waren bang om zelf aangewezen te worden als de schuldigen, meldt Verinorm. Een vrouwelijk personeelslid maakte een melding van misbruik. Hierdoor is een leidinggevende veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar voor seksueel misbruik van een 12-jarig meisje.

Youssra (31) "Het is nog steeds moeilijk om over seksueel misbruik te praten"

Youssra (31): "Het is nog steeds moeilijk om over seksueel misbruik te praten"

Youssra (31): "Het is nog steeds moeilijk om over seksueel misbruik te praten"

Slachtoffers

Exacte aantallen van de slachtoffers kan het onderzoeksbureau niet noemen. “Het gaat om een periode van dertig jaar en om een onbekend aantal kinderen dat daar is verbleven. We hebben veel pogingen gedaan om documenten te achterhalen, maar die waren er niet meer." Daarnaast wilden sommige mensen niet meewerken aan het onderzoek en waren meerdere niet traceerbaar.

Bijna ieder slachtoffer geeft aan (nog steeds) te kampen met (grote) psychische gevolgen van hun tijd in Kinderdorp”, meldt het onderzoeksrapport. De kinderen die in het Kinderdorp in Suriname verbleven, hadden allemaal een problematisch verleden voordat ze daar aankwamen. "Zij voelen zich in de steek gelaten en wantrouwen mensen, naast hun problemen om verder te gaan met hun leven”, meldt Verinorm.

SOS Kinderdorpen Nederland

In een reactie laat SOS Kinderdorpen Nederland weten dat het misbruik in Suriname tegen alles in gaat waar ze voor staan, namelijk de kinderen een veilige omgeving bieden. "We kunnen de tijd niet terugdraaien, maar stellen alles in het werk om de slachtoffers nu ondersteuning te bieden op psychosociaal en financieel gebied en steun voor de langere termijn."

Ster advertentie
Ster advertentie