Up 2 Date

OM verrast: verdachte van online misbruik 47 meisjes weer op vrije voeten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM verrast: verdachte van online misbruik 47 meisjes weer op vrije voeten

Het Openbaar Ministerie (OM) is verrast door de keuze van de rechtbank om een verdachte van online misbruik in vrijheid zijn zaak te laten afwachten. Het gaat om een 32-jarige man uit Zwolle. Hij zou 47 meisjes aangespoord hebben om seksueel getinte video's van zichzelf te maken en naar hem op te sturen.

Tussen 10 en 16 jaar oud

De politie startte afgelopen jaar een onderzoek nadat er aangifte tegen de man uit Zwolle was gedaan. Uit het onderzoek kwam naar voren dat in totaal 47 meisjes, met een leeftijd tussen de tien en zestien jaar, slachtoffer zijn geworden van het online misbruik van de verdachte.

Seksuele handelingen uitvoeren

De meisjes filmden zichzelf nadat de man er bij hen op had aangedrongen om seksuele handelingen bij zichzelf uit te voeren en dat voor hem vast te leggen. Daarnaast meldt NU.nl dat de man ook "schadelijke afbeeldingen" naar de minderjarige meisjes stuurde. Hij wordt verdacht van het bezitten en verspreiden van kinderporno.

Van de 47 meisjes zijn inmiddels 31 slachtoffers geïdentificeerd. Het onderzoek naar de 16 anderen loopt nog. Volgens de politie is er op dit moment geen bewijs dat de man ook in het echt met de slachtoffers heeft afgesproken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Justitie verrast door keuze

De man moest vandaag voor het eerst in de rechtbank verschijnen. Daar bepaalde de rechter dat hij, in ieder geval tijdelijk, op vrije voeten komt: de man mag zijn zaak namelijk in vrijheid afwachten.

Omdat het onderzoek nog loopt, werd de zaak vandaag nog niet inhoudelijk besproken. Het OM eiste echter dat de verdachte bleef vastzitten, "omdat het gaat om een ernstige zaak". "Daarnaast zijn nog niet alle slachtoffers geïdentificeerd en is er een risico dat de man opnieuw in de fout gaat. Het Openbaar Ministerie is verrast door deze beslissing van de rechtbank, maar heeft geen wettelijke mogelijkheid om hiertegen in beroep te gaan", aldus justitie in een reactie aan NU.nl.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie