Entertainment

Famke Louise reageert bij 'Jinek' op kritiek #ikdoenietmeermee-actie

foto: RTL XL
  1. Newschevron right
  2. Famke Louise reageert bij 'Jinek' op kritiek #ikdoenietmeermee-actie

Famke Louise was gisterenavond te gast in de talkshow van Eva Jinek om te praten over de ophef rondom de #ikdoenietmeermee-actie. Ze postte gisteren namelijk samen met een groep andere artiesten en influencers een filmpje op Instagram waarmee ze haar kritiek uitte op het coronabeleid en meedeelde 'niet meer mee te doen'. In de uitzending laat ze weten nog altijd achter haar boodschap te staan, maar ze legt ook uit dat dat niet betekent dat ze de coronaregels aan haar laars lapt.

'Te weinig aandacht'

Eva wijst Famke op de impact van een drastische uitspraak als 'ik doe niet meer mee'. Toch vertelt de zangeres dat dit volgens haar nodig was. "De impact van dit virus is gewoon veel groter dan iedereen denkt. Het is echt een maatschappelijk probleem en ik vind dat daar te weinig aandacht voor is." Wel maakt ze duidelijk dat de uitspraak volgens haar niet betekent dat ze 'schijt heeft' aan corona of de zorgmedewerkers. "Het is niet dat ik me niet aan de anderhalve meter ga houden of aan andere maatregelen."

In gesprek

Ook Diederik Gommers, arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, wijst Famke op de gevaren van zo'n hashtag. Het heeft namelijk grote gevolgen als jongeren het voorbeeld van de actievoerende artiesten opvolgen en zich daardoor niet aan de regels houden. "Als jullie je niet aan de maatregelen gaan houden, wordt het een ramp." Hij geeft aan dat twijfels hebben en kritische vragen stellen goed is, maar dat ze dit beter op een andere manier duidelijk hadden kunnen maken.

Diederik geeft aan graag in gesprek te willen gaan met artiesten, influencers of andere jonge mensen over de twijfels en vragen die ze hebben. "Volgens mij komen we er niet uit door dit te doen, maar wel als jullie met mij praten en ik met jullie."

Geen spijt

Famke bevestigt in de uitzending dat ze in het voorjaar nog is betaald door het ministerie van Volksgezondheid voor een campagne om jongeren juist aan te sporen zich aan de coronaregels te houden. Nogal tegenstrijdig, vinden veel mensen. "Zes of zeven maanden geleden wist ik niet hoe de vlag erbij zou hangen voor bepaalde mensen. Ik denk er nu anders over."

Spijt van de Instagramactie heeft ze niet. "Deze hashtag was nodig, want anders zat ik hier nu niet om mijn standpunt duidelijk te maken. Ik ben heel blij dat ik het heb gedaan. Ik weet niet of ik de volgende keer nog deze hashtag ga gebruiken, misschien zal ik 'm wel veranderen."

Grote mond op social media

Veel kijkers waren niet te spreken over Famke's tv-optreden en vonden dat ze niet in staat was een discussie aan te gaan. Toch kreeg ze van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die ook aan tafel zat, een compliment voor het feit dat haar standpunt is komen verdedigen, in tegenstelling tot vele andere actievoerders. "Ik vind dat als je een grote mond hebt op social media, dat je jezelf ook mag laten zien", aldus Famke.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Statement

Update 24 september:
Famke heeft de avond erna op Instagram een statement gepost waarin ze aangeeft afstand te doen van de boodschap en het filmpje te verwijderen. Ook komt ze terug op haar tv-optreden. Ze geeft aan na een breuk met haar management 'alleen en onvoorbereid' te zijn aangeschoven. Ook zegt ze de ernst in te zien van het doen van 'ongefundeerde uitspraken'.

"Ik ga even een stap achteruit doen, reflecteren en op zoek naar een bijzonder, inspirerend iemand die gespecialiseerd is in pandemieën om mij te educaten over deze situatie en wellicht met mij het podium wil delen. Ik hoop dat jullie mij de ruimte gunnen te kunnen groeien. Ik wil mijn excuses aanbieden aan allen die zich gekwetst of verward hebben gevoeld en beloof beter mijn best te doen."

Nadat ik het filmpje met de # maandag gepost had, ben ik de ochtend daarop overladen met telefoontjes. De mainstream media koos mij als potentieel aanspreekpunt en daar bovenop kwam ook een breuk met mijn management die vorige week plaatsvond. Al met al, niet mijn beste dag. Dit alles heeft geleid tot het feit dat ik alleen en onvoorbereid bij Jinek aan tafel schoof. Niemand heeft mij iets verplicht, maar toch dacht ik het verschil te kunnen maken. Dat te hebben gezegd realiseer ik me de ernst van ongefundeerde uitspraken doen. Gisteren aan tafel was ik zenuwachtig en heb ik niet mijn verhaal kunnen doen zoals ik dat graag wilde. Ik ben geen wetenschapper, arts, viroloog of politicus en dat heb ik ook nooit beweerd. Het is nooit mijn intentie geweest om mensen aan te sporen om laconiek om te gaan met de maatregelen die getroffen zijn rondom het Coranavirus. Ik heb respect voor alle zorgmedewerkers en ik heb begrip voor allen die hiermee geconfronteerd worden op dagelijkse basis. De bedoeling bij Jinek was om een ander perspectief te bieden en toch een beetje het tegengeluid te kunnen geven. Ik ben een doorzetter en wilde dus daad bij het woord stellen door mijzelf kenbaar te maken op tv, wat ik niet had kunnen voorzien was de totale stilte en gebrek aan support om mij heen. Alhoewel ik dit niet heel verrassend vind, had ik wederom de situatie iets beter kunnen inschatten. Ik ben geen slachtoffer en wil daarom ook nu mijn verantwoordelijkheid dragen. Ik kondig daarom aan dat ik die video weghaal omdat ik niet meer achter die boodschap sta. Ik ga even een stap achteruit doen, reflecteren en op zoek naar een bijzonder, inspirerend iemand die gespecialiseerd is in pandemieën om mij te educaten over deze situatie en wellicht met mij het podium wil delen. Ik hoop dat jullie mij de ruimte gunnen te kunnen groeien. Ik wil mijn excuses aanbieden aan allen die zich gekwetst of verward hebben gevoeld en beloof beter mijn best te doen. Veel liefs, Famke Louise

Een bericht gedeeld door Famke Louise (@famkelouise_) op 23 Sep 2020 om 11:18 (PDT)

Ster advertentie
Ster advertentie