Entertainment

Jutta Leerdam openhartig over haar eetstoornis: "Ik wilde perfect zijn"

foto: YouTube: Robbert Rodenburg
  1. Newschevron right
  2. Jutta Leerdam openhartig over haar eetstoornis: "Ik wilde perfect zijn"

Jutta Leerdam doet in gesprek met Robbert Rodenburg een boekje open over haar eetstoornis en onzekerheden over haar lichaam. De 24-jarige schaatsster vertelt in de podcast Open Kaart dat ze altijd zo perfect en dun mogelijk wilde zijn en ze zichzelf daarvoor zelfs uithongerde. "Daardoor verloor ik mijn haren en werd ik jarenlang niet ongesteld."

Brainwash

Als gevolg van haar onzekerheden kampte Jutta drie jaar lang met eetproblemen. "Ik sloeg helemaal door in het gezond willen eten om te kunnen sporten op topniveau." Volgens de schaatsster had ze zichzelf helemaal gebrainwasht. "Ik at héél weinig en als ik wat at, wilde ik per se dat het gezond was. Daardoor werd ik heel dun. Op een gegeven moment had ik gewoon geen kracht meer."

Fysieke signalen

Jutta's levensstijl zorgde ervoor dat ze tijdens een trainingskamp brak. Ze was helemaal op en was niet meer in staat om te trainen. Ook merkte ze dat haar lichaam fysieke signalen gaf dat het niet goed ging. "Soms stond ik onder de douche en had ik plukken haren in mijn hand", doelt Jutta op het feit dat ze te maken kreeg met haaruitval. "Daarnaast heb ik een periode van vier jaar niet ongesteld kunnen worden."

Altijd een ding blijven

Inmiddels voelt Jutta zich een stuk beter, al benadrukt ze dat ze zich nog steeds onzeker kan voelen over haar lichaamsbeeld. Hoewel de schaatsster zich weer gezond voelt en blij is met haar lichaam, weet ze niet of ze ooit helemaal vrij kan worden van onzekere gedachtes over haar uiterlijk. "Het zit altijd in mijn hoofd dat ik te dik ben. Iedereen weet dat ook om mij heen, want ik heb het er de hele dag over. Ik denk dat dat altijd een ding zal blijven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jutta en Jake

Jutta is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws geweest vanwege haar nieuwe relatie met de Amerikaanse YouTube-ster Jake Paul. Ze begonnen elkaar in december te volgen op Instagram, wat veel van Jakes volgers opviel, omdat hij maar 274 mensen volgt. Sindsdien deden geruchten over een relatie tussen Jutta en Jake de ronde en werden ze meermaals samen gespot. Eind maart doken er voor het eerst beelden van de twee op, toen ze samen bij een feest van Hugo Boss waren. Niet veel later maakte Jutta haar nieuwe relatie wereldkundig via Instagram.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vorige relatie

Tot afgelopen zomer had Jutta nog een relatie met schaatser Koen Verweij. Ze stonden bekend als hét sportkoppel van Nederland, maar hun relatie strandde na vijf jaar. "We zitten in verschillende fases in ons leven en zijn niet meer de match die we ooit waren. Ik gun hem het allerbeste", schreef ze destijds op Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie