Entertainment

Nesim en Myriam over vruchtbaarheidsproblemen: "Dit onderwerp wordt in onze cultuur vaak als taboe beschouwd"

  1. Newschevron right
  2. Nesim en Myriam over vruchtbaarheidsproblemen: "Dit onderwerp wordt in onze cultuur vaak als taboe beschouwd"

Nesim en Myriam maakten vorige week bekend in verwachting te zijn van "een wonderbaby". Waarom deze zwangerschap alles behalve vanzelfsprekend is, deelt het koppel nu in een zelfgemaakte docu waarin ze meer vertellen over hun vruchtbaarheidsproblemen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Taboe

"Deze beelden zijn erg persoonlijk en waren voor ons beiden moeilijk om vast te leggen en te delen met zoveel mensen", schrijven Myriam en Nesim in een disclaimer voorafgaand aan de docu. De vijftig minuten durende video bevat beelden van de afgelopen vier jaar, waarin het koppel struggelde met vruchtbaarheidsproblemen. "Deze docu is bedoeld om mensen over dit onderwerp te informeren, wat in onze cultuur en met onze achtergrond vaak als taboe wordt beschouwd."

Kinderwens

Nesim en Myriam besloten in 2018 dat ze klaar waren voor een kindje. "Je gaat ervan uit dat als je het wil, dat het gebeurt", aldus het koppel. Helaas was de realiteit anders. Na een jaar zonder succes te hebben geprobeerd om zwanger te raken, stapte Myriam naar de huisarts. Die zei haar echter om het nog te blijven proberen. "Toen ben ik na een paar maanden teruggegaan, want het zat me toch niet lekker. Ik vond het veel te lang duren", zegt Myriam. "Toen we eenmaal een kinderwens hadden, wilden we dat het meteen gebeurde. Ik denk dat heel veel mensen zich daarin herkennen."

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Nesim en Myriam waren niet tevreden met de zorg in Nederland. "Er werd altijd gezegd: je bent gezond, jong, hartstikke vruchtbaar en er is niks aan de hand." Uiteindelijk probeerde Myriam verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen uit, waaronder in Belgiƫ. "Ik heb de gekste dingen gedaan om zwanger te worden", aldus Myriam.

De behandelingen waren erg zwaar voor Myriam, die zich door de hormonen vaak "een emotioneel wrak" voelde. Wat voor het koppel ook confronterend was, was om continu te zien dat het anderen wel lukte om in verwachting te raken. "Ik vind het zo leuk om te zien, maar je denkt wel: waarom lukt het bij ons niet", aldus Myriam.

IVF

Myriam raakte uiteindelijk via een IVF-behandeling zwanger. Bij een IVF-behandeling worden meerdere eitjes van de vrouw tot rijping gebracht. De eitjes worden er vervolgens weer uitgehaald en in een laboratorium samengebracht met sperma. Als er een bevruchting plaatsvindt, wordt het embryo teruggeplaatst in de baarmoeder. Als alles goed gaat, kan daaruit een zwangerschap ontstaan.

Ook het IVF-traject verliep niet meteen succesvol. De eerste twee keren mislukte de behandeling. "Het was zo deprimerend", zegt Nesim. Het koppel besloot daarom om even niet meer zo obsessief bezig te zijn met hun zwangerschapsavontuur en een pauze te nemen van het IVF-traject.

Positief

Na een tijdje besloten ze het weer te proberen en toen was het wel raak. Toen Myriam vijf dagen overtijd was deed ze een zwangerschap en die was positief. "Nu begrijp ik wel echt de zin: je neemt geen kind, maar je krijgt het", aldus Nesim. Hij en Myriam hopen anderen die zich in dezelfde situatie bevinden te kunnen steunen, maar ook de kracht te geven om door te zetten. "Op een dag zal het woord 'binnenkort' worden vervangen door 'eindelijk'."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie