Entertainment

Jörgen Raymann zat diep in de problemen: “Ik had 1,5 miljoen euro aan schulden"

foto: YouTube: NandoLeaks
  1. Newschevron right
  2. Jörgen Raymann zat diep in de problemen: “Ik had 1,5 miljoen euro aan schulden"

Jörgen Raymann gaat in Real Talk met Fernando dieper in op de financiële struggles die hij gedurende zijn carrière heeft gehad. De presentator vertelt openhartig over de downfall waarin hij rond 2016 terechtkwam, waarna hij onder meer zijn droomhuis en auto moest verkopen. "Uiteindelijk heeft het me wel een beter mens gemaakt."

Jörgen Raymann op televisie

Jörgen Raymann beleefde met zijn programma's grote successen op de Nederlandse televisie. Zo zullen veel mensen zich Raymann Is Laat en Zo: Raymann nog wel herinneren, onder meer met zijn iconische alter-ego 'Tante Es'. Jörgens opmars als presentator en cabaretier zorgde ervoor dat zijn leven op financieel vlak volledig veranderde. Maar wat veel mensen niet weten is dat hij daardoor ook diep in de schulden belandde en uiteindelijk zelfs nagenoeg alles wat hij had weer verloor.

foto: NPO

Tante Es interviewt 50 Cent in 'Raymann Is Laat'

Grote osso en dikke auto

"Aanbevelingen op het gebied van business, dat ik misschien beter moest kijken naar hoeveel geld er binnenkwam en hoe ik daarmee om moest gaan", antwoordt Jörgen op de vraag wat voor advies hem achteraf gezien had kunnen helpen. "Weet je, op een gegeven moment verdien je gewoon 'een shit load of money'. Als ik geld nodig had, belde ik mijn accountant. Voor de rest wist ik niet wat er gebeurde", aldus Jörgen Raymann over zijn levensstijl toen hij landelijk bekend raakte.

Fernando herinnert zich dat Jörgen destijds in een bizar groot huis woonde. "Ik had een terrein van 330 vierkante meter. Het was echt een soort 'Miami Vice-villa', met zwembad, bioscoop, noem maar op", bevestigt Jörgen zijn verhaal. "Mijn idee van succes zag er destijds zo uit." De presentator van Raymann Is Laat vertelt dat hij in die periode in een Porsche Cayenne reed. "Grote osso, dikke auto en superveel geld uitgeven. Dat is hoe ik mezelf probeerde wijs te maken dat ik gelukkig was."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jörgen deed de gekste uitgaven

Jörgen legt uit dat het succes hem naar zijn hoofd steeg. "En dat is ook niet gek, want iedereen wil wat van je. Je wordt op een voetstuk geplaatst. Iedereen vindt het geweldig wat je doet, omdat ze erop uit zijn dat je wat voor ze kunt betekenen." Volgens de Amsterdammer is het daarom altijd van belang om mensen in je omgeving te hebben die je 'humble' houden. "Bij mij waren dat mijn vrouw en mijn moeder. Maar ik had echt momenten dat ik dacht dat ik 'die hele guy' was."

Uit verveling deed Jörgen Raymann de meest gekke uitgaven. "Ik zei dan tegen mijn vrouw: 'Kom, we gaan nu naar Londen om te shoppen'." De presentator gaf dan duizenden euro's uit aan spullen die hij niet eens nodig had, zoals een duur pak, tassen voor zijn vrouw en designerschoenen. "Ik deed het uit gekkigheid, omdat ik niet wist wat ik moest doen met al het geld. Op een gegeven moment ga je inzien dat die spullen allemaal niks waard zijn. Maar het is wel wat je aan de buitenwereld laat zien. Anderen denken daardoor dat je gelukkig bent, terwijl dat niet echt zo is."

Quote

Ik had alles wat ik wilde, maar raakte alles weer kwijt.

Schuld van 1,5 miljoen

Jörgen werd in 2016 met de realiteit geconfronteerd. Zijn levensstijl leidde ertoe dat hij zwaar in de schulden terechtkwam. "Op een gegeven moment raakte ik mijn programma kwijt en had ik geen theatershow meer. Mijn kosten liepen door, maar er kwam steeds minder geld binnen. Dan gaat het ineens heel snel." De presentator van Raymann Is Laat legt uit dat zijn schulden in korte tijd groeiden van 600.000 naar 1,5 miljoen euro. Om uit de problemen te komen, moest Jörgen nagenoeg al zijn spullen verkopen. "Ik had alles wat ik wilde en was daarna alles weer kwijt. Zo moest ik van de bank mijn huis en auto verkopen."

Inmiddels is Jörgen weer schuldenvrij en heeft hij al zijn openstaande rekeningen kunnen afbetalen. Maar hij kan niet ontkennen dat het moeilijk was om afscheid te nemen van zijn oude levensstijl. "Ik weet nog dat ik mijn Porsche Cayenne weg moest doen en daarna een Volvo nam. Ik schaamde me gewoon om in die auto te rijden, terwijl het nog steeds een super goede auto is." De presentator realiseerde zich na een maand of twee dat hij teveel bezig was met wat anderen van hem zouden vinden. "Toen besefte ik dat ik me beter kon focussen op de dingen die wél goed gaan in mijn leven."

foto: ANP

Jörgen Raymann met zijn gezin

Geld maakt niet gelukkig

Jörgen Raymann realiseerde zich dat er nog vrij veel dingen waren die hem gelukkig maakte. "De relatie met mijn vrouw, mijn kinderen, de reputatie die ik had opgebouwd: het waren allemaal dingen die me energie gaven om mijn leven weer op te bouwen." Door alle struggles is Jörgen anders naar het leven gaan kijken. "Succes betekent dat je iedere dag wakker wordt en blij bent met wat je doet. Geld speelt daarin geen rol. Ik moest de bodem aantikken om daar achter te komen, maar ik ben blij dat ik dit heb meegemaakt. Het heeft me een beter mens gemaakt en ik ben nu veel gelukkiger dan ik was toen ik veel geld had."

Los van zijn financiële struggles bespreekt Jörgen Raymann in de podcast vele andere onderwerpen. Zo gaat hij onder meer in op het belang van diversiteit, zijn ervaringen binnen de tv-wereld en vertelt hij over de meest legendarische interviews die hij heeft meegemaakt. Check de volledige aflevering hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie