Naar homepage
FunX

Jörgen Raymann en reporter Samuel over Suriname: "Er is meer hulp nodig"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Jörgen Raymann en reporter Samuel over Suriname: "Er is meer hulp nodig"

Suriname wordt hard getroffen door het coronavirus en heeft dringend hulp nodig. FunX zet zich daarom in voor Su en besteedt vandaag extra aandacht aan de situatie en de hulp die nodig is in het land. In Start sprak Fernando met Jörgen Raymann en Samuel, een reporter uit Paramaribo. Zij vertelden hoe het er momenteel in Suriname aan toegaat.

Quote

De ziekenhuizen zijn overvol en dokters en verplegers werken soms 24 uur per dag.

Reporter Samuel

Samuel vertelt over de situatie in Suriname: "De ziekenhuizen zijn overvol"

Complete lockdown

Vanaf 29 mei geldt er in Suriname een complete lockdown. "Dat houdt in dat er alleen op maandag, woensdag en vrijdag inkopen gedaan mogen worden en mensen niet kunnen gaan werken", vertelt Samuel. "Essentiële dingen zoals apotheken zijn open, maar verder is alles gesloten en ook het onderwijs systeem is lamgelegd."

Overvolle ziekenhuizen

Op dit moment is er in Suriname sprake van de hoogste alarmfase en worden er gemiddeld meer dan 200 besmettingen per dag gemeld op een totaal van 600.000 inwoners. Samuel heeft zelf vorige maand ook corona gehad en vertelt dat de ziekenhuizen overvol zijn. Bij gebrek aan voldoende behandelplekken worden er zelfs patiënten op banken aan de beademing gelegd, vertelt hij.

"Alle bedden zijn bezet en buiten de ic's zijn er nog patiënten aan het wachten om behandeld te worden. De doktoren en verplegers werken soms 24 uur per dag."

NL4SU

Jörgen Raymann is erg betrokken bij de hulpactie voor Suriname en zet zich in namens de hulporganisatie NL4SU. Hij vertelt Fernando dat zijn vrienden en familie in Suriname zich erg zorgen maken. "Ze merken gewoon dat de zorg het echt niet meer aankan."

Een van de belangrijkste focuspunten op dit moment is ervoor zorgen dat het aantal mensen op de ic snel vermindert. "De situatie is nu op een punt dat als je op de ic terechtkomt, de kans dat je het overleeft bijna nihil is", aldus Jörgen.

Jörgen Raymann over de hulp die Suriname nodig heeft

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat is er nodig?

Nederland schiet al op verschillende manieren te hulp, maar er is meer nodig. Zoals meer mankracht, vertelt Samuel. "Verplegers en artsen die naar Suriname kunnen komen zodat zij anderen kunnen ontlasten. Verder zijn er ook mensen nodig om te helpen bij het vaccinatieproces."

Jörgen vertelt dat ook spullen, zoals medicijnen en beschermings- en beademingsmateriaal, nodig zijn. "Maar wel graag in overleg met Suriname. We hebben een speciale site ingericht met het crisisteam." Daar kan je op een effectieve manier spullen sturen, maar ook doneren of jezelf aanmelden als vrijwilliger. Tot nu toe is er op die manier al bijna 50.000 euro opgehaald.

Quote

We zien dat er dagelijks ongeveer zeven tot tien mensen doodgaan. Dat heeft een schrikeffect in de samenleving.

Reporter Samuel

Online benefiet

Op 17 juni om 20:00 uur presenteert Jörgen een online benefiet voor Suriname. Die kan je bijwonen via een livestream van Dat Ding van Ons en Kwaku. "Bekende Nederlanders en artiesten zullen ook oproepen om te helpen. Het wordt een krachtig anderhalf uur."

FunX 4 Su

De coronapandemie treft Suriname harder dan ooit. Er is op dit moment sprake van de hoogste alarmfase en er worden gemiddeld 200 besmettingen per dag gemeld op een totaal van 600.000 inwoners. Op de intensive care geldt code zwart. Er is een tekort aan middelen en aan medische krachten. Daarom heeft Suriname jouw hulp hard nodig. Doneren kan via deze link!

Eerst meer lezen? Check alle info en verhalen op FunX.nl/4su.

Ster advertentie
Ster advertentie