Up 2 Date

Nederlands medisch team vertrekt naar Suriname: "Het is een war zone"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederlands medisch team vertrekt naar Suriname: "Het is een war zone"

Een Nederlands medisch team, bestaande uit twintig man, is vandaag vertrokken naar Suriname om de coronasituatie onder controle te krijgen. Het land heeft te maken met extreem veel coronagevallen en op de intensive care is er al sprake van code zwart.

300 coronabesmettingen per dag

Per dag komen er zo'n 300 coronabesmettingen bij. Per 100.000 inwoners is dat drie keer meer dan in Nederland. Dokters moeten kiezen welke patiënten ze opnemen en welke niet. Er is een te kort aan bedden, medicijnen, verpleegkundige en vaccins. Verpleegkundigen in Suriname draaien dubbele diensten van 08.00 uur tot 21.00 uur en zelfs tandartsen assisteren nu op de IC's. Een arts van het Academisch Ziekenhuis vraagt om meer hulp: "We hebben behoefte aan nog twintig of dertig artsen en ook zoveel verpleegkundigen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een war zone

Gepensioneerd chirurg Chander Mahabier is een van de leden uit het medisch team dat meegaat in het vliegtuig naar Suriname. Hij werd al gewaarschuwd door mensen in Suriname. "Een anesthesist vertelde me: het is een war zone", vertelt Mahabier aan de NOS. Het team staat onder leiding van arts-microbioloog en epidemioloog Marc Sprenger.

Quote

Twee maanden geleden was ik er voor het laatst en toen waren er amper besmettingen. Nu overlijden er jongelui van 30 en 40 aan covid.

Chander Mahabier (lid medisch coronateam)

Situatie niet meer te overzien

Volgens Mahabier is de situatie op veel plekken in het land niet meer te overzien. Ook jonge mensen verliezen de strijd tegen het virus. "Twee maanden geleden was ik er voor het laatst en toen waren er amper besmettingen. Nu overlijden er jongelui van 30 en 40 aan covid. In Apoera, een dorpje van 3000 inwoners, zijn 20, 25 besmette mensen opgenomen", vertelt de ex-chirurg.

Geen vertrouwen in vaccin

Naast dat Mahabier gaat opereren in ziekenhuizen, gaat hij ook voorlichting geven over het coronavaccin. Bij de Surinaamse bevolking heerst een gebrek aan vertrouwen in de vaccins, terwijl het structureel vaccineren nu juist de enige oplossing lijkt te zijn voor de grote problemen. Tot nu toe zijn er nog geen 100.000 prikken gezet in Suriname, slechts 4 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. Mahabier zal komende maandag op de Surinaamse tv een uur lang uitleg geven over vaccinaties: "Dat is een van de taken die je hebt als vertrouwd gezicht. De mensen die nu op de IC worden opgenomen zijn geen van allen gevaccineerd. Met andere woorden: vaccineren helpt echt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

FunX 4 Su

De coronapandemie treft Suriname harder dan ooit. Er is op dit moment sprake van de hoogste alarmfase en er worden gemiddeld 200 besmettingen per dag gemeld op een totaal van 600.000 inwoners. Op de intensive care geldt code zwart. Er is een tekort aan middelen en aan medische krachten. Daarom heeft Suriname jouw hulp hard nodig. Doneren kan via deze link!

Eerst meer lezen? Check alle info en verhalen op FunX.nl/4su.

Ster advertentie
Ster advertentie