FunX

Adje over zijn schulden: "Ik heb 1,5 jaar lang geen geld ontvangen voor shows"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Adje over zijn schulden: "Ik heb 1,5 jaar lang geen geld ontvangen voor shows"

Adje was vandaag te gast bij 'Op Je Money' om te praten over financiële verleidingen. De rapper werkt in een nieuwe campagne onder meer samen met de politie Amsterdam en het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum om jongeren in te laten zien dat er betere opties zijn dan het criminele pad. In gesprek met Défano Holwijn doet Adje een boekje open over zijn ervaringen met het verdienen van geld op de verkeerde manieren en het kampen met schulden.

Op de harde manier helpen

Adje legt uit waarom hij zich inzet om jongeren te wijzen op de gevaren van criminaliteit: "Het is belangrijk om je stem te gebruiken als je een groot bereik hebt. Dat is de reden dat ik hier ben." De rapper had vroeger geen rolmodellen in zijn leven die hem behoedde voor foute keuzes. "Soms heb je iemand nodig die zegt dat je gek geworden bent. Ik hoop dat mijn neefje op zijn plek gezet wordt als hij vertelt dat hij domme dingen van plan is. We moeten elkaar soms op de harde manier helpen en ik wil mijn steentje bijdragen als ik die boodschap kan verspreiden."

Net genoeg of net te weinig

Hoewel geld een rol speelt in iedereens leven is het niet vanzelfsprekend dat je weet hoe je ermee omgaat. Zo heeft Adje van jongs af aan gestruggeld met zijn financiën. "Ik heb van huis uit niet geleerd om te sparen. Sterker nog: we hadden altijd net genoeg geld of zelfs net te weinig. Dan leer je sowieso niet hoe je met geld moet omgaan."

Als mensen opgroeien in een situatie met veel geldzorgen kiezen ze volgens Adje vaak voor uitgaven die ze op korte termijn plezier geeft. "Je denkt dan: ik wil die patta nú meteen of ik geef mijn geld nú snel uit voordat het weer weg is." De rapper denkt dat dat te maken heeft met het gemis van succesvolle voorbeelden. "Als je nooit iemand hebt zien sparen van 200 tot 2000 euro, dan weet je ook niet dat het kan. Daar ga je pas in geloven als je ziet dat, wanneer je geld apart zet, je saldo gaat groeien en je geld niet 'wegrent'."

Nachtmerries

Adje heeft in het verleden veel verschillende dingen gedaan om aan geld te komen. "Ik was kapper of verkocht dingen op straat. Maar ik heb ook hele verkeerde dingen gedaan. Zo heb ik in alle lagen van de criminaliteit vrienden gehad of ben ik zelf medeplichtig geweest." Volgens de rapper was dat geen fijne periode. "Ik ben daardoor in situaties terechtgekomen waar ik vandaag de dag nog steeds nachtmerries van heb."

Straatdroom

Ook als persoon zat Adje niet lekker in zijn vel toen hij zich in het criminele circuit begaf. "Ik was superagressief en de energie die ik met me meedroeg was heel intens. Dat kwam doordat ik niemand vertrouwde en wist waartoe mensen in staat waren voor veel geld." Uiteindelijk bood muziek een uitweg. "Ik ben er trots op dat we nu op deze manier geld verdienen. Mijn broertje (Hef, red.) en mijn matties Jayh en Reverse maken nu ook money in deze scene. We zagen dat het mogelijk was. Daardoor heb ik mijn 'straatdroom' aan de kant gezet en ben ik vol voor deze shit gegaan."

Quote

Ik had geen woonadres, omdat ik meer dan 18.000 euro aan schulden had.

Adje

Geen woonadres

Hoewel Adje op een gegeven moment geld begon te verdienen met muziek, was het niet zo dat hij daar meteen gebruik van kon maken. "De eerste periode waarin ik geboekt werd voor veel shows was nadat ik 'Fock Wachten' met Jayh gedropt had. Ik had toen geen woonadres, omdat ik meer dan 18.000 euro aan schulden had. Ik dacht: als ik me nergens inschrijf, kunnen ze ook geen geld bij me komen halen."

Niet kunnen factureren

Op zich slim bedacht om geen adres te nemen zodat zijn schuldeisers Adje niet konden traceren. Maar het feit dat hij nergens ingeschreven stond, bracht ook nadelen met zich mee. "Daardoor kon ik ook geen facturen de deur uitsturen. Dat betekent dat ik 1,5 jaar lang heb opgetreden zonder dat ik ervoor betaald kreeg."

Innerlijke rust

Op een gegeven moment wist Adje dat hij genoeg verdiend had om zijn schulden af te betalen. "Ik mocht toen in een keer 20.000 euro factureren. Daardoor kon ik al mijn schulden afbetalen. Ik was 27 jaar oud toen ik voor het eerst schuldenvrij was. Die innerlijke rust wil ik nooit meer verliezen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie