Entertainment

Iraanse rapper Amir Tataloo opgepakt in Turkije, fans eisen vrijlating

foto: YouTube: Amir Tataloo
  1. Newschevron right
  2. Iraanse rapper Amir Tataloo opgepakt in Turkije, fans eisen vrijlating

De in Teheran geboren rapper Amir Tataloo is gisteren opgepakt in Turkije toen hij onderweg was naar Engeland voor een concert. De Iraanse rapper leeft al lange tijd op gespannen voet met zijn geboorteland en dreigt uitgeleverd naar Iran te worden. Zijn fans zijn een petitie gestart voor zijn vrijlating, die inmiddels al meer dan 220,000 keer getekend is.

Verbannen uit Iran

Toen het voor Amir duidelijk werd dat hij in Iran geen toekomst had als rapper, verhuisde hij naar Istanbul. In Iran werd hij namelijk meerdere keren opgepakt vanwege de teksten in zijn muziek. Hij staat bekend om zijn sterke mening tegen de mensenrechtenschending en beperking van de persvrijheid door de Iraanse staat. Als reactie op zijn kritiek heeft de Iraanse overheid zijn muziek op alle bekende kanalen laten blokkeren.

Visumovertreding

De Turkse politie heeft gemeld dat Tataloo is opgepakt vanwege een overtreding met zijn visum. De artiest wordt mogelijk uitgeleverd aan zijn geboorteland Iran. Dat kan voor hem gevaarlijk zijn. Een woordvoerder van de rapper laat op sociale media weten dat hij zich zorgen maakt: “Als Amir wordt overgedragen aan de Iraanse politie, is hij zijn leven niet zeker”. Een Iraanse medewerker van Human Rights Watch deelt deze zorgen en deelt met Arab News: ”Iran wil hiermee laten zien dat ze in staat zijn om mensen terug te brengen naar hun land

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Petitie

Om de uitlevering naar Iran te voorkomen zijn de fans van Amir Tataloo, die goed is voor zo’n 3,2 miljoen volgers op Instagram, een petitie gestart. Met de petitie eisen zij directe vrijlating van de Turkse politie. ‘Wanneer Amir aan het Iraanse regime wordt overgedragen, krijgt hij geen eerlijk proces’ zeggen de fans in de petitie. Amir Tataloo is een van de grootste artiesten van Iran. Hij maakt aanstekelijke liedjes waar hij pop, jazz & r&b mengt. Het is met name populair geworden door zijn controversiële teksten en uiterlijk.

Ster advertentie
Ster advertentie