Entertainment

Nasrdin Dchar, Walid Benmbarek en meer vragen Joost Klein om Songfestival te boycotten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nasrdin Dchar, Walid Benmbarek en meer vragen Joost Klein om Songfestival te boycotten

Verschillende BN'ers, waaronder Nasrdin Dchar, Najib Amhali en Walid Benmbarek hebben Joost Klein opgeroepen om niet deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival. Zij doen de oproep middels een brief, die is ondertekend door ruim 250 mensen met een creatief beroep, waarin wordt gevraagd om een boycot vanwege de deelname van Israël.

"Kies gerechtigheid"

"Terwijl de voorbereidingen van het Eurovisiefestival in volle gang zijn, voert één van de deelnemende landen, Israël, een genocide uit op 2,3 miljoen Palestijnen, al 17 jaar opgesloten in Gaza, hongert hen moedwillig uit en houdt alle grenzen voor hen gesloten", zo valt te lezen in de brief. "De utopie van je vader bestaat niet voor Palestijnen." Met deze zin verwijzen de schrijvers van de brief naar een line uit Joost Kleins hit Europapa die luidt: "het is een wereld zonder grenzen".

De schrijvers van de brief vragen Joost Klein "met klem" om zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival te heroverwegen. "Dit is hét moment om je uit te spreken. Stilte is geen optie. Kies de kant van gerechtigheid en doe niet mee aan het 'artwashen' van genocide!"

Demonstratie

De brief is een initiatief van de pro-Palestijnse BDS Nederland. Samen met Rotterdam Palestina Coalitie organiseert BDS Nederland aankomende zaterdag in Amsterdam een demonstratie vlak voor Eurovision in Concert in AFAS Live. Tijdens deze preparty treden 30 van de 37 deelnemende landen op met hun inzending. Israël zal daar niet aanwezig zijn.

Boycot

In verschillende landen wordt opgeroepen om het Eurovisie Songfestival te boycotten vanwege de deelname van Israël. Halverwege maart werd de Eurovision Party London in Londen nog geschrapt. "We geloven er oprecht in dat het Eurovisie Songfestival de kracht heeft om mensen bij elkaar te brengen. Dit kan als de kernwaarden van het festival, zoals inclusiviteit, gelijkheid en mensenrechten, worden gehandhaafd en gewaarborgd", liet de organisatie achter het evenement toen weten.

Ster advertentie
Ster advertentie