Entertainment

Nog altijd onzeker of Joost Klein mag deelnemen aan finale Songfestival na incident

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nog altijd onzeker of Joost Klein mag deelnemen aan finale Songfestival na incident

Het is nog steeds onduidelijk of Joost Klein vanavond mag deelnemen aan de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Klein ontbrak gisteren al tijdens de juryshow na een incident waar hij bij betrokken was. De European Broadcasting Union (EBU) doet momenteel onderzoek naar het voorval.

Uitgesloten van repetities

Klein mocht gisteren niet deelnemen aan de juryshow en de repetities voor de finale, nadat bekend werd dat er een incident achter de schermen had plaatsgevonden. In plaats van het optreden van de 26-jarige Nederlander werd een herhaling van zijn show van donderdag vertoond. Ondanks Kleins afwezigheid zong het publiek luidkeels mee met zijn nummer Europapa.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geweldsincident

Er doen verschillende geruchten de ronde over het incident waar Joost Klein bij betrokken was. Naar verluidt zou het te maken hebben met een vraag van Klein tijdens een persconferentie aan de Israëlische deelneemster, Eden Golan, over haar deelname aan het Songfestival. Een journalist vroeg aan Golan of ze er ooit over had nagedacht dat ze anderen in gevaar brengt met haar aanwezigheid op het evenement. De zangeres antwoordde dat dit niet het geval was, waarop Joost Klein vroeg: "Waarom niet?" Volgens Zweedse media zou er daarna een fysieke confrontatie hebben plaatsgevonden, waarbij Klein iemand zou hebben geslagen, mogelijk een fotograaf.

De EBU heeft nog geen verdere updates gegeven over het lopende onderzoek. Wel is duidelijk dat de Zweedse politie is ingeschakeld en Joost Klein heeft verhoord. De organisatie is ook in overleg met NPO-baas Frederieke Leeflang en AVROTROS. "Het onderzoek naar Joost is niet de aanleiding voor haar aanwezigheid. Maar natuurlijk heeft Leeflang vanuit haar rol contact hierover met AVROTROS en EBU", aldus een woordvoerder van NPO aan het ANP. Mocht Nederland worden uitgesloten van deelname aan de finale zal dat voor het eerst zijn in het 68-jarige bestaan van het Songfestival.

Stemmen

Vanwege het lopende onderzoek naar Joost Klein is het voor mensen buiten Europa momenteel niet mogelijk om te stemmen op hun favoriete inzending. Aanvankelijk zouden de stembussen voor de 'rest van de wereld' voor het eerst de hele dag open zijn op de dag van de finale. Europese kijkers kunnen vanavond vanaf het begin van de uitzending stemmen.

Ster advertentie
Ster advertentie