Entertainment

#ShareTheMicNow: BN'ers dragen Instagramaccounts over aan zwarte vrouwen

foto: Instagram/Talpa
  1. Newschevron right
  2. #ShareTheMicNow: BN'ers dragen Instagramaccounts over aan zwarte vrouwen

Een grote groep bekende (witte) Nederlanders gaat vandaag hun Instagramaccount overdragen aan een zwarte vrouw. Onder anderen Maan, Halina Reijn en Lieke van Lexmond doen mee aan de actie #ShareTheMicNow. Via deze weg hopen zij op meer begrip voor de levens van deze vrouwen.

Meer naar elkaar luisteren

De actie ontstond in de Verenigde Staten naar aanleiding van de protesten omtrent racisme. Daar deden onder anderen Kourtney Kardashian, Julia Roberts en Gwyneth Paltrow mee aan de actie. Inmiddels gaat het initiatief de hele wereld over en is het nu dus ook in Nederland terechtgekomen. "De stemmen van zwarte vrouwen zijn veelal ongehoord gebleven, ook al gebruiken ze hun stemmen al eeuwenlang luid om veranderingen door te voeren", stellen de initiatiefnemers. "We moeten meer naar elkaar gaan luisteren."

Verschillende beweegredenen

De beweegredenen om hun account uit te lenen verschillen onder de deelnemers. Zo schrijft Lieke van Lexmond: "Ik zag voor mijn gevoel nooit zwart-wit en door alles wat er gebeurde, gebeurde dat ineens wel. Ik geloof in samensmelten met een geweldige energie van iemand en volgens mij is huidskleur hier voor mij nooit bepalend in geweest." Toch ziet ze hoe er nog altijd veel ongelijkheid is. "Daarom doe ik met heel veel liefde mee aan een project dat in Amerika al gedragen en ondersteund is door veel bijzondere vrouwen."

Grote ambities

Deelneemster Rowan Blijd neemt vandaag het account over van Rossana Kluivert. Rowan liet in Start met Fernando weten dat zij erg blij is om aan haar gekoppeld te zijn. "Ik ben erachter gekomen dat Rossana al een paar jaar veel toewijding heeft voor de zaak. [...] Ze is ook echt van plan om zich langdurig in te zetten voor de community."

Rowan vertelt dat ze deze dag ziet als een kans om te connecten en zichzelf te introduceren bij anderen. Want deze powervrouw heeft grote ambities. Hele grote ambities! En die deelt ze graag met de wereld. "Ik ga het hebben over het werk dat ik doe, dat ik programmamaker ben en wat mijn doelen en dromen zijn. Een van mijn allergrootste doelen is dat ik het grootste media-imperium ooit door een zwarte vrouw wil bouwen."

#ShareTheMicNow: BN'ers dragen Instagramaccounts over aan zwarte vrouwen

Andere kanalen

Overigens zijn het niet alleen de Instagramaccounts van personen die worden uitgewisseld. Zo krijgt Natacha Harlequin toegang tot het Instagramkanaal van LINDA. "Ik doe graag mee en nodig je uit in een gedeelte van mijn leven. Waarom? Elkaar leren kennen, zorgt voor wederzijds begrip, naar mijn idee. We durven daarna over en weer vragen te stellen, zónder bang te zijn iets verkeerds te zeggen," schrijft de strafrechtadvocate op Instagram.

Check vandaag dus extra goed je Instagramtijdlijn om op de hoogte te blijven van de actie!

Ster advertentie
Ster advertentie