Films, Series & TV

Maker ‘Friends’ spijt van gebrek aan etnische diversiteit in de serie

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Maker ‘Friends’ spijt van gebrek aan etnische diversiteit in de serie

Het is je misschien al wel eens opgevallen: in Friends spelen vooral witte acteurs. Niet alleen de zes hoofdpersonages zijn wit, ook de gastrollen waren vaak niet van diverse etniciteiten. De bedenker van de serie, Marta Kauffman, gaf tijdens televisiefestival ATX toe hier heel veel spijt van te hebben en werd emotioneel.

Spijt

Marta Kauffman ging op 7 juni tijdens televisiefestival ATX in gesprek met een aantal mensen die werkzaam zijn in de Amerikaanse tv-wereld. Tijdens deze paneldiscussie gaf zij aan spijt te hebben van de keuzes die zij in de tijd dat ze Friends maakte samen met David Crane heeft gemaakt op het gebied van diversiteit. In de mega hitserie die begon in 1994, spelen bijna alleen maar witte acteurs.

Emotioneel

Het gebrek aan diversiteit in Friends zat Kauffman zelfs zo dwars, dat ze emotioneel werd toen ze erover sprak: "Ik wou dat ik wist wat ik nu weet, dan had ik hele andere keuzes gemaakt." Ook geeft ze aan bezig te zijn met hoe zij het in de toekomst beter kan doen. David Schwimmer, a.k.a. Ross in de serie, vertelde eerder dit jaar al in The Guardian dat hij destijds al bewust was van het gebrek aan diversiteit in Friends en daar een oplossing voor had. "Ik heb jarenlang druk uitgeoefend om Ross te laten daten met vrouwen met een andere huidskleur." Uiteindelijk kreeg hij wel zijn zin en datete Ross in de serie met een Aziatisch-Amerikaanse- en later met een Afro-Amerikaanse vrouw.

Onderdeel van een groter geheel
In het panelgesprek zat ook de bedenker van de HBO-show A Black Lady Sketch Show: Robin Thede. Zij reageerde op Kauffman: "Jullie waren onderdeel van een groter geheel. Het gaat niet om één racist die alles verpest, maar om een industrie die is opgezet door racisten die anderen dat gedrag hebben aangeleerd en het hebben verborgen. Niemand mocht weten dat het fout was, dat was het hele idee. Het moest lijken of wij ons aanstelden," heeft ze het over de zwarte gemeenschap. "Alsof het een belediging was als wij knielden, of vroegen om niet meer vermoord te worden. Nu weten mensen beter en kunnen ze het ook beter aanpakken, dat is alles wat wij vragen."

Ster advertentie
Ster advertentie