Films, Series & TV

Documaker Jessica Villerius duikt in wereld van crystal meth

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Documaker Jessica Villerius duikt in wereld van crystal meth

Als je 'crystal meth' hoort, denk je misschien meteen aan de serie Breaking Bad, waarin scheikundeleraar Walter White producent wordt van deze heftige drug. Maar ook in het echte leven is crystal meth al jarenlang een probleem. Daarom dook documentairemaker Jessica Villerius in de wereld van deze drug voor de Videoland-docu Breaking Meth. Giorgio en Vanessa spraken haar erover in Turn Up!

'Alsof je Superman bent'

Volgens Jessica is crystal meth, wat betreft drugs, het heftigste en gevaarlijkste middel dat momenteel op de markt is. "Het is een drug die harder vastbijt aan bepaalde receptoren van je hersenen en daardoor langer blijft vasthangen. Dat maakt de impact ook veel sterker."

Dat crystal meth zo gevaarlijk is, komt volgens Jessica doordat de drug ervoor zorgt dat gebruikers in een extreme high terechtkomen en heel veel zelfvertrouwen krijgen. "Mensen gebruiken het vaak omdat ze niet goed in hun vel zitten. Je denkt dat je de wereld aankunt en je eet of slaapt bijna niet meer. Eigenlijk voelt het alsof je Superman bent."

Donker en glibberig gat

Zodra de drug begint uit te werken, volgt er uiteindelijk een depressief gevoel. Die is volgens Jessica zo erg, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. "Gebruikers willen altijd terug naar die high, omdat ze bang zijn om in een diep, donker en glibberig gat terecht te komen. Ze moeten eigenlijk altijd meer gebruiken om zich weer goed te voelen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mexicaanse kartels

Ook in Nederland wordt crystal meth gemaakt. Jessica vertelt dat we zelfs een van de topproducenten in de wereld zijn. Voor haar docu Breaking Meth liet ze onder andere de kwaliteit testen. "De kwaliteit in Nederland is echt bizar hoog", vertelt ze. Dat komt volgens Jessica door samenwerkingen met Mexicaanse kartels.

"Er zijn veel locaties waar bijvoorbeeld al xtc en speed werd gemaakt. Daar wordt nu veelal crystal meth gemaakt, omdat je er veel meer geld aan verdient. Je hebt ook ongeveer dezelfde apparatuur nodig. Het grote verschil is de scheikundige kennis en het recept dat je nodig hebt. Daar komen de Mexicanen vaak om de hoek kijken, die hebben namelijk dat recept. Daardoor gaan criminele netwerken in Nederland allerlei samenwerkingen aan met kartels om die receptuur te krijgen."

Veel aanbod

Het is volgens Jessica moeilijk te meten hoeveel Nederlanders daadwerkelijk crystal meth gebruiken. Om een beeld te krijgen, sprak ze onder meer met verschillende artsen en het Trimbos-instituut. "Die denken allemaal dat het wel meevalt, maar mijn gezond verstand zegt iets anders. Als je naar het businessmodel kijkt, dan vindt er op dit moment een marktwerking plaats. De straatprijs is enorm gedaald. Dat betekent dat er veel aanbod is en er dus veel gebruikt wordt. Maar hoeveel mensen dat precies zijn, weet ik niet."

'Je verliest uiteindelijk alles'

De documentaire Breaking Meth is vanaf vandaag te zien op Videoland. Jessica sprak daarvoor ook met verschillende gebruikers. "Ik heb mensen gesproken die hun gezin, huis of baan verloren door deze drug. Het zijn vaak lieve zachtaardige mensen die op zoek zijn naar een bepaalde vorm van connectie, maar uiteindelijk verlies je alles."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie