Films, Series & TV

10 series waar zelfs Pablo Escobar voor thuis zou blijven.

  1. Newschevron right
  2. 10 series waar zelfs Pablo Escobar voor thuis zou blijven.

Stél dat Pablo Escobar nog zou leven en stél dat hij op een druilerige middag met een zak Wokkels op de bank zou liggen, klaar voor 'n potje Netflix 'n chill... Stél dat dat zo zou zijn. Wat zou hij dan moeten kijken? Nou, één van de onderstaande series misschien.

The Sopranos

Wat The Godfather is voor de gangsterfilm, is The Sopranos voor de series. Tot op de dag van vandaag trappen in Napels maffiosi in opleiding de hele DVD-box er doorheen om te zien wat er in de toekomst van hen verwacht wordt. Het is inmiddels al een oudje, dus schrik niet van mobiele telefoons ter grootte van een flinke magnetron en dialogen waar soms geen einde aan lijkt te komen. The Sopranos is een echte klassieker, maar je moet er wel het geduld voor hebben.

Gomorra

Hebben ze in Sicilië de Cosa Nostra, in Napels wordt dat zooitje ongeregeld geschaard onder de naam Camorra. Napoli heeft wel een burgemeester, maar feitelijk is het de Savastano familie die in de donkere steegjes van de Italiaanse havenstad de dienst uitmaakt. Als de padre de familia achter de tralies belandt, is het de vraag wie in zijn afwezigheid de toko draaiende moet houden. Gomorra is rauw, duister, keihard en een absolute aanrader voor de liefhebbers van het gangstergenre.

romanzo criminale

Il Libanese (De Libanees), Il Dandi (De Dandy) en Il Freddo (De Kouwe) timmeren in de late jaren ‘70 eigenhandig ‘n maffia-imperium uit de Romeinse grond. Bakkebaarden, net iets te strakke spijkerbroeken, volstrekt onfunctioneel geweld, klassieke Alfa Romeo’s en Porsches, de hele mikmak. Romanzo Criminale is tot in de puntjes doorgestyled en boeiend tot de laatste seconde. Dus wenkbrauwen epileren, weer bij je moeder gaan wonen, pizzadoos op schoot, fles chianti aan de lippen en kijken met je donder. Ga je geen spijt van krijgen. Echt niet!

The Last panthers

Niet alleen in Italië lusten ze er wel pap van, ook in de Balkan lopen figuren rond die je 's nachts liever niet in een steegje tegen wilt komen. The Last Panthers is losjes gebaseerd op het verhaal van The Pink Panthers. Niet die roze tijger die je tijdens je kinderjaren de hele dag op repeat had staan, maar een groep meedogenloze criminelen die verantwoordelijk zijn voor een aantal van de meest spectaculaire ramkraken in de geschiedenis van het boevengilde. Spannend!

Narcos

Er zullen maar weinig mensen zijn die Narcos nog niet keken, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij in deze lijst mag ontbreken. Het verhaal van de man die ervoor zorgde dat ze in het Amerika van de jaren '80 meer poeder dan frisse lucht over de longen namen. Een kijkje in het leven van Pablo Escobar en hoe hij uitgroeide tot één van 's wereld grootste bad guys. Verslavende kost. Je schuift seizoen één sneller naar binnen, dan een lamsshoarmaschotel na een avondje stappen.

Pablo Escobar: El Patrón del mal

Als Narcos een Whopper met twisterfriet is, dan is Pablo Escobar: El Patrón Del Mal hét perfecte voorbeeld van slow food. Daar waar Netflix Escobar's levensverhaal er in twintig afleveringen doorheen timmert, neemt Caracol TV er met vierenzeventig afleveringen lekker de tijd voor. Zoveel extra tijd geeft de ruimte om wat dieper op de details in te gaan en dat is zeer de moeite waard. Afgezet tegen Narcos voelt El Patró Del Mal soms misschien wat knullig aan, maar de serie wordt daar zeker niet slechter van. Sterker nog, velen verkiezen deze met afstand boven de Escobar van Netflix.

Mob city

Voordat hij als The Punisher in New York orde op zaken probeerde te stellen, was Jon Bernthal in Los Angeles betrokken bij een decennia durende verplaswedstrijd tussen mafiabaas Mickey Cohen en L.A.'s boyz in blue. Mob City heeft die 40’s en 50’s style, mooie ronde Chevy’s, gasten die Bugsy heten, mevrouwen met knalrode lipstick en heel veel knallende blaffers. Eigenlijk alles wat een classic gangsterserie nodig heeft, dus.

Boardwalk Empire

Als de producer van The Sopranos zich in 2010 weer waagt aan een verhaal over spijkerharde moordmachines in een Italiaans krijtstreeppak, dan weet je dat je even op moet letten. Als hij dan ook nog eens Steve Buscemi als leading man voor z'n karretje weet te spannen, dan kunnen de vlaggen helemaal uit. Buscemi speelt Nucky Thompson, de capo di tutti capi van Atlantic City, wat in de roaring twenties werd overspoeld door toeristen opzoek naar seks, gokken en alcohol. Eigenlijk een beetje zoals die rood aangebrande Britse jongeren, die tegenwoordig richting Amsterdam komen, zeg maar.

Peaky Blinders

Terwijl Nucky Thompson aan de Amerikaanse kust met ijzeren vuist regeert, neemt Arthur Shelby in Birmingham de touwtjes stevig in handen. Als je goed ging op Boardwalk Empire, dan moet je zo ontzettend heel erg een potje flink enorm Peaky Blinders kijken. Liefde voor de styling, de sfeer en het soms wat rauwe acteerwerk. Heel veel meer is er niet nodig om een serie prettig te maken. Nou ja, oogverblindende life guards die in slow motion over het strand rennen misschien, maar Birmingham ligt niet aan de kust dus dan houdt het snel op. In je rooie badpak door de straten van Birmingham rennen is ook weer zoiets.

queen of the south

Als je nou denkt: "Ja, maar deze zag ik dus allemaal al. Kom eens met wat nieuws.". Voilá! Queen Of The South. Het bewijs dat je niet per se een testosteron gutsende alfaman hoeft te zijn om mensen de stuipen op 't lijf te jagen. Teresa is de vrouwelijk Pablo Escobar en gaat vanaf 21 juni flink huishouden op USA Network, het thuisstation van smullers als Suits en Mr. Robot. Mooi vooruitzicht!

Ster advertentie
Ster advertentie