Films, Series & TV

Aangrijpende docu 'Djordy' laat pijnlijke gevolgen van vergismoord zien

foto: BNNVARA
  1. Newschevron right
  2. Aangrijpende docu 'Djordy' laat pijnlijke gevolgen van vergismoord zien

De Amsterdamse Djordy Latumahina kwam drieënhalf jaar geleden op een vreselijke manier om het leven. Hij werd aangezien voor iemand anders en vervolgens in het bijzijn van zijn vrouw en dochtertje doodgeschoten.

Djordy's dood had een enorme impact op zijn omgeving. Journalist Mark Schrader maakte daarover in samenwerking met BNNVARA en AT5 de aangrijpende documentaire 3Doc: Djordy. Daarin gaat hij in gesprek met Djordy's nabestaanden om te laten zien hoe zij zijn geraakt door dit grote verlies en wat de pijnlijke gevolgen zijn van deze 'vergismoord'.

'Geboren leider'

Aan de hand van de verhalen van zijn vriendin, vrienden en familie wordt duidelijk hoeveel Djordy betekende voor zijn omgeving. Als dj en organisator van feestjes was hij een populair gezicht in Amsterdam. Een inspirerend persoon die altijd klaar stond om iedereen te helpen, aldus zijn vrienden. "Amsterdam heeft echt een geboren leider verloren waar we nog heel veel van zouden gaan horen en zien. Je komt ze gewoon niet zo vaak tegen, dit soort jongens."

Onbegrijpelijk

De impact die Djordy had en het gat dat zijn dood achterlaat, is precies wat docu-maker Mark wilde laten zien, in plaats van het verhaal rondom de moord. In Jouw Stad vertelde hij: "Dit is geen documentaire die alleen maar gaat over wat er in die garage is gebeurd. Het gaat niet over de daders, we bespreken het wel, maar waarom we deze film hebben gemaakt, is omdat we willen laten zien wat hier gebeurt."

Het is volgens hem belangrijk om te beseffen hoe bizar het is dat zo'n fatale vergissing blijkbaar iedereen kan overkomen. "Zo'n leuke, normale gast die midden in het leven stond, wordt er op zo'n manier uitgetrokken. Het is onbegrijpelijk dat dat kan gebeuren in Nederland." Die boodschap is, naast het grote verdriet dat ze hebben, ook wat Djordy's ouders overbrengen in de docu. "Wat ik hier het ergste van vind, is dat het iedereen kan overkomen", zegt zijn vader. "Nu was het Djordy, maar het kan ook jou overkomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verdergaan

Het gemis is vanzelfsprekend ook bij Djordy's vriendin Cherrisha groot. "Het is zo zonde. Hij is zo'n goede vader. Perfect gewoon." Zelf raakte ze bij de schietpartij zwaargewond. Ze moest lang revalideren en heeft blijvende schade aan haar rechterhand. Desondanks staat ze verbazingwekkend krachtig in het leven. "Gelukkig wil ik er wel voor vechten om door te gaan en er te kunnen zijn voor River. Voor de volle honderd procent", vertelt ze in de docu. "Ik probeer eigenlijk een beetje te leven zoals Djor dat deed."

Wat gebeurde er op 8 oktober 2016?

Djordy, destijds 31, werd op 8 oktober 2016 doodgeschoten in een parkeergarage in Amsterdam-West. Zijn vriendin en toen 2,5-jarige dochtertje zaten op dat moment bij hem in de auto. Cherrisha werd door zes kogels geraakt en raakte zwaargewond, River bleef ongedeerd. Uit politieonderzoek is uiteindelijk gebleken dat er sprake was van een persoonsverwisseling, omdat Djordy in dezelfde auto reed als het eigenlijke doelwit, een drugsdealer. De twee hoofdverdachten zijn veroordeeld tot 30 en 26 jaar cel.

Ster advertentie
Ster advertentie