Films, Series & TV

Danny Ghosen duikt in wereld van illegaal gokken

foto: YouTube: vpro danny's wereld
  1. Newschevron right
  2. Danny Ghosen duikt in wereld van illegaal gokken

In een nieuwe aflevering van Danny's Wereld duikt Danny Ghosen in de wereld van het illegaal gokken op sportwedstrijden, ook wel de 'zwarte toto' genoemd. Hij spreekt met een gokker en een café-eigenaar om meer te weten te komen over deze wereld, waar veel geld in om zou gaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Belastingvrij gokken

Erik (24) was verslaafd aan het gokken op sportwedstrijden, eerst via de legale toto en later via de zwarte toto. "Bij toto kan je maximaal 449 euro belastingvrij winnen, anders moet je 33 procent inleveren. Bij de zwarte toto, als je 20.000 wint, krijg je 20.000 in je handje", zegt hij over de reden dat veel mensen beginnen met illegaal gokken.

Gevaarlijk

De zwarte toto mag dan wel belastingvrij zijn, maar er kleven ook de nodige risico's aan. "Je sluit eigenlijk een lening, tussen haakjes, maar dat moet wel betaald worden", zegt Erik. "Het is niet zo dat je een betalingsregeling kan treffen. Dat is een beetje het gevaarlijke." Wat er dan gebeurt als je niet kan betalen? "Ik denk niet dat ik wil weten wat er dan gebeurt. Bij mij is het niet zover gekomen. Ik heb het moeten opbiechten bij mijn ouders, want ik kwam er niet meer uit. Ik moest 4000 euro neerleggen in een dag. Dat had ik natuurlijk niet."

Danny spreekt ook een café-eigenaar die bevestigt dat het niet verstandig is om niet te betalen binnen de zwarte toto. "Je moet het op een andere manier oplossen. Dat je geen aangifte kan doen, is duidelijk", zegt hij. Als Danny hem vraagt wat er dan gebeurt, antwoordt hij duidelijk. "Geweld, man. Kort gezegd, gewoon geweld. Je gaat moeten betalen. Je wordt geforceerd om te betalen en komt er niet onderuit. Waar geld in zit, maakt niet uit wat het is, drugs, toto, die mensen maken geen grappen. Je moet een voorbeeld stellen wanneer het nodig is", aldus de café-eigenaar.

Quote

Je verdient niks aan koffie, thee, spelletjes en tosti's. Dat is allemaal schijn.

Anonieme café-eigenaar

Manier voor cafés om geld te verdienen

De café-eigenaar denkt dat veel cafés in Nederland extra geld verdienen door zwarte toto aan te bieden. "Ik denk dat het heel groot is. Het is echt een inkomstenbron. Sommige cafés verkopen hasj onder de tafel, andere cafés laten je zwarte toto spelen", aldus de anonieme café-eigenaar, die ook uitlegt waarom hij er mee is begonnen. "Bij ons komen alleen maar stamgasten. Dus je verdient niks aan koffie, thee, spelletjes, tosti's, dat is allemaal schijn. Daar ga je echt niks mee verdienen. Misschien kun je er je huur mee betalen. Dus dan ga je zoeken naar dingen waar je meer winst uit kan halen."

Ster advertentie
Ster advertentie