Films, Series & TV

Weggepeste Gilly Emanuels bij Jinek: "Een van belagers was in opleiding bij Koninklijke Marechaussee"

foto: Jinek
  1. Newschevron right
  2. Weggepeste Gilly Emanuels bij Jinek: "Een van belagers was in opleiding bij Koninklijke Marechaussee"

"Die jongens zijn niet door de politie verhoord. Een van die jongens, met wie ik in een worsteling raakte, was zelfs in opleiding bij de Koninklijke Marechaussee", dat vertelde de weggepeste ijssaloneigenaresse, Gilly Emanuels, gisteravond bij Jinek aan tafel.

bizarre dag

Het was een bizarre dag voor haar, want ze stond eerder die middag in de rechtszaal. Niet alleen als slachtoffer, maar ook als dader. Tegen haar is een taakstraf van 120 uur geeist, waarvan 60 uur voorwaardelijk. En dat terwijl een van haar belagers in eerste instantie slechts vervolgd werd voor belediging en de andere twee zelfs helemaal niet worden vervolgd.

"Dit speelt al zolang. Je bent de verdachte, maar ook het slachtoffer. Het is schakelen tussen verschillende gevoelens en emoties."

wachten

De advocaat van Gilly, Richard Korver, was ook te gast bij Jinek en vertelde dat ze hebben gevraagd om te wachten met de behandeling van de zaak waar Gilly het slachtoffer van is, totdat het hof uitspraak heeft gedaan van de zaak waarin zij als dader wordt gezien. Die uitspraak wordt gedaan op 20 februari.

"Wij hebben het hof gevraagd om een bevel te geven totdat een van daders vervolgd moet worden. Ook voor discriminatie. Gelukkig heeft de rechtbank dat verzoek gehonoreerd. Het Openbaar Ministerie was daar eigenlijk tegen."

doe je werk

Als de politie en de gemeente hun werk hadden gedaan, dan was het waarschijnlijk nooit zover gekomen. Niet alleen Gilly had last van de jongens, maar ook andere mensen in de buurt. Ze hebben de politie en de gemeente meerdere malen verzocht om hier wat tegen te doen, maar tevergeefs.

genoeg is genoeg!

De reden dat Gilly nu ook als verdachte terecht staat, is omdat een van die snotneuzen aangifte tegen haar deed op het moment dat ze het heft in eigen hand nam. En volgens de rechter had ze dat niet mogen doen.

De ruit van haar zaak werd ingegooid, ze vond een met poep besmeurde Surinaams vlag voor de deur, ze werd regelmatig uitgescholden voor 'kankerzwarte' en meer van dat soort onderontwikkelde, gebrek aan goede opvoedingachtige-gedragingen.

"Ze waren heel intimiderend. Ik had geen Surinaamse vlag, dus ze hebben bewust de vlag gekocht en hebben er echt moeite voor gedaan om me te gaan treiteren."

toen de bom barstte

Zowel Gilly, haar partner en buurtbewoners hadden de probleemjongeren regelmatig op hun gedrag aangesproken. Maar de normale manier hielp niet. De bom barstte pas echt toen Gilly de auto aan het uitladen was in bijzijn van haar 3-jarige kind en minderjarige medewerker.

"Ik voelde een harde klap. Het bleek later een mandarijn te zien. Ik heb een olifantenhuid, want ik heb al veel racisme te verdragen gehad, maar op het moment dat ik m'n kind bij me heb en een minderjarige medewerker, dan maakt het me niks meer uit. Dan doe ik was iedere andere moeder ook zou doen."

Gilly liep haar zaak binnen om een dweil te pakken en ging vervolgens achter dat tuig aan. Ook daar ging natuurlijk heel wat aan vooraf. Zo kreeg ze bijvoorbeeld te horen: "Die kerel van je zal wel een kankerjood zijn!". Het ging er al maanden zo heftig aan toe. "Ook als ik ze tegenkwam terwijl ik boodschappen deed met mijn kind, dan was het: Daar heb je die kankerzwarte van 't Perronnetje!"

niks lijkt logisch

Je zou denken dat - met logisch verstand - Gilly gewoon normaal aangifte zou mogen doen van deze bizarre situatie. Maar daar is niks van waar. "Ik moest wachten en mocht pas aangifte doen, nadat mijn belager aangifte tegen mij had gedaan op aanmoediging van de politie. Pas drie dagen later mocht ik aangifte doen op afspraak, die vervolgens ook niet werd opgenomen zoals ik dat wilde. Dat gebeurde pas nadat mijn advocaat erbij kwam."

dikke vette fail

Het OM beweert dat er geen sprake is van overlast, ze alles hebben nagekeken en niks daarover kunnen terugvinden. En dat terwijl de Hilversumse burgermeester aan de gemeenteraad schrijft dat hij uitermate gefrustreerd is dat ze dit probleem al jaren niet onder de knie kunnen krijgen. "We hebben de notulen gezien van de officier, burgemeester en politie en daarin wordt dat gewoon besproken", aldus Gilly's advocaat.

verder gaan

Gilly heeft haar zaak uiteindelijk moeten sluiten en dat heeft haar financieel natuurlijk ook geraakt. Ze moest opnieuw beginnen in een nieuwe stad en is nu bezig met een cateringbedrijf. Ook heeft ze haar werk in de kinderopvang weer opgepakt. Toch blijft deze onwerkelijke kwestie iets wat Gilly haar leven lang zal achtervolgen. Ook in haar werk. "Die beelden circuleren op het internet en iedereen weet wie ik ben."

zeer belangrijke uitspraak

De uitspraak op 20 februari, in de zaak waar Gilly als verdachte wordt beschouwd, is een belangrijke. Dat benadrukt advocaat Korver.

"Het is een belangrijke uitspraak, ook als ik zie hoeveel mensen op deze rechtszaak zijn afgekomen. Het moest zelfs in twee zalen plaatsvinden. En dat is hartverwarmend. Als dit zoveel maatschappelijke onrust veroorzaakt, hoe kun je dan in godsnaam volhouden dat dit geen discriminatie is?

- Update: naar aanleiding van dit artikel over Gilly's interview bij Jinek, is FunX benaderd door de Koninklijke Marechaussee. Een persvoorlichter laat weten dat Gilly's belager, die bij hen in opleiding was, in oktober van 2018 is ontslagen en de opleiding dus niet meer doet. -

Ster advertentie
Ster advertentie