Films, Series & TV

Wim eet en drinkt niet meer en leeft van 'levensenergie'

foto: NPO
  1. Newschevron right
  2. Wim eet en drinkt niet meer en leeft van 'levensenergie'

In De Outsiders ontmoet presentator Tim den Besten mensen die bewust kiezen voor een leven buiten de gebaande paden. In de aflevering van gisterenavond waren verschillende mensen te zien die op een andere manier met hun lichaam omgaan. Een van de mensen die hij bezocht, was Wim. Hij eet en drinkt niet meer en leeft van 'prana', een soort levensenergie.

Prana

"De laatste keer dat ik wat at is een week of vier geleden en dat was een klein kopje soep", vertelt Wim in De Outsiders. "Mijn langste periode is vijf maanden zonder eten of drinken en ik heb me nog nooit zo goed gevoeld."

Het klinkt ongeloofwaardig. Hoe kan Wim leven zonder zulke essentiële levensmiddelen? "Ik heb geleerd mijn lichaam om te schakelen naar het leven van prana. Prana is levensenergie", legt hij uit. "Als je leeft van levensenergie dan heeft het lichaam eigenlijk niets meer nodig."

Slapen

Niet meer eten en drinken is niet het enige opvallende aan Wims levensstijl. Hij slaapt namelijk ook bijna niet meer: maximaal anderhalf uur per nacht. "Als je leeft van prana dan heeft je lichaam heel weinig herstel en rust nodig", zegt hij. "Ik ga meestal half twee of drie slapen, dan merk ik dat mijn lichaam rust nodig heeft, dan val ik in slaap, een uur á anderhalf uur. Om half vijf heb ik genoeg gelegen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bodybuilder

Wim vond het zelf eerst ook moeilijk te geloven dat je kon leven zonder eten en drinken. Hij was eerst een bodybuilder van 120 kilo die 7000 calorieën per dag at. Een flink contract met hoe hij nu door het leven gaat. "Ik heb van alles geprobeerd", vertelt hij. "Van vegetarisch, veganistisch, fruitarian en liquitarian, dus alleen maar fruit en sap."

Sinds een paar jaar leeft hij dus van prana en hij wil niets anders meer. "Mijn mind is ervan overtuigd dat het lichaam niks meer nodig heeft. Ik heb mijn lichaam weer teruggebracht naar de meest originele staat. Dat wil ik niet meer kwijtraken of opgeven voor eten en drinken."

Niet iedereen

Leven van prana is niet voor iedereen. Je kunt niet zomaar een paar weken stoppen met eten en drinken. "Dan ga je dood", zegt Wim. "Want niemand kon zonder eten en drinken overleven als je niet van prana leeft."

"Je moet leren hoe je je lichaam aanstuurt om over te schakelen. Nagenoeg niemand kan direct stoppen met eten en drinken."

Boos

Er is veel kritiek op het zogenaamde pranic living. Hoe staat Wim tegenover de mensen die honger lijden op deze wereld of mensen met een eetstoornis?


"Het ervaren van pijn of ervaren van honger [...] is een ervaring. Zoals ik heb gekozen voor een leven van prana en jij hebt gekozen voor alles eten, heeft ieder zijn eigen ervaring. Ik heb daar geen oordeel over."

Aan het einde van het interview schiet Wim vol. "Leven van prana geeft je zoveel. Dat ik dat eigenlijk iedereen gun."

Ster advertentie
Ster advertentie