Films, Series & TV

Schokkende aflevering 'Danny op Straat' over messenverbod minderjarigen

foto: YouTube: NTR
  1. Newschevron right
  2. Schokkende aflevering 'Danny op Straat' over messenverbod minderjarigen

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In een nieuwe aflevering van Danny op Straat ging Danny op bezoek bij een groep jongens die standaard met messen rondlopen op straat. Samen met de jongens ging hij in gesprek om te praten over criminaliteit en het messenverbod voor minderjarigen. De reacties waren nogal schokkend.

Quote

Het lijkt me niet zo lastig om te leven met het feit dat je iemand vermoord hebt.

14-jarige geïnterviewde in 'Danny op Straat'

Messenverbod

Het kabinet maakte vorige week bekend dat het bezig is met een wet om messenverkoop en- bezit voor minderjarigen te verbieden. Eerder bleek uit onderzoek van de NOS al dat 70 procent van de burgemeesters voor een landelijk messenverbod pleit. Minister Grapperhaus liet aan de NOS weten dat hij bezorgd is over het toenemende aantal steekincidenten: "Het hebben van een mes of steekwapen is voor jongeren totaal uit den boze. We moeten die ontwikkeling helemaal terugdringen."

Volgens de jongens die Danny spreekt in zijn programma heeft een verbod voor minderjarigen geen nut: "Het is één grote grap. Je kunt criminaliteit niet stoppen door ertegenin te gaan. Je moet iets doen om ervoor te zorgen dat iemand in eerst instantie niet in de criminaliteit komt. Je kunt niet stoppen dat messen bij minderjarigen komen, maar je kunt er wel voor zorgen dat iemand niet begint aan zulke dingen."

Verantwoordelijkheid ouders

Maar hoe zorg je ervoor dat iemand in eerste instantie niet begint met het dragen van een mes? Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat kijken of ouders ouders meer aansprakelijk gehouden kunnen worden voor het gedrag van hun kinderen. Zij zouden bijvoorbeeld ook een straf of boete kunnen krijgen als hun kind gepakt wordt met een mes.

De jongens vertellen dat ouders vaak niet weten wat hun kind buiten de deur doet. "Je kunt ze niet straffen voor het gedrag van hun kinderen. Hoe weten ouders dat je met wapens loopt als je ze verbergt? Je kunt buiten mensen doodsteken en beroven en binnen rustig een hapje met je moeder eten. Ze kunnen het gewoon niet weten." Ook denken ze dat hogere boetes juist een averechts effect zullen geven. "Als er boetes komen van 2.500 euro, komt er alleen maar meer criminaliteit, omdat je het geld van je ouders terug moet halen."

Geen oplossing

Volgens de jongens kan het probleem pas opgelost worden als de gevangenissen anders ingericht worden. De gevangenis zorgt er volgens hen niet voor dat je niet nog een keer dezelfde fout maakt. "Je zit gewoon twee jaar met andere mensen te chillen en prima te eten. Daarna heb je een enkelband en reclassering, dan ben je klaar. Van zo'n straf ga je niet leren toch? Je kunt niet iemand op een correcte manier terug in de samenleving brengen als ze twee jaar met verkeerde mensen doorgebracht hebben."

Ook het schuldgevoel zal er niet voor zorgen dat ze niet nog een keer dezelfde fout maken. "Als ik ruzie met iemand heb, steek ik hem dood en dan ben ik er blij mee. Het boeit me niet wat de nabestaanden voelen, laat ze maar huilen. Je moet daar niet over nadenken. Het lijkt me ook niet zo lastig om te leven met het feit dat je iemand vermoord hebt. Het feit dat mensen weten dat je een moordenaar bent, zorgt er wel voor dat ze anders naar je kijken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stop geweld

Je hoort het steeds vaker in het nieuws: gewelddadige incidenten, mishandeling en wapenbezit onder jongeren. Dat geweld nooit de oplossing is, hoeven we je niet te vertellen. Maar wat is dan wél de oplossing? En waar komt dat onveilige gevoel en de drang om wapens te dragen vandaan? Lees hier alle verhalen over wapenbezit en zinloos geweld.

Ster advertentie
Ster advertentie