FunX

Virgil: ''Landelijk messenverbod is een goed begin''

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Virgil: ''Landelijk messenverbod is een goed begin''

Wapengeweld onder jongeren is een probleem waar veel gemeentes in Nederland mee worstelen. Er zijn steeds meer jongeren met een wapen op zak en ook steeds meer die het ook daadwerkelijk gebruiken. De NOS heeft alle burgemeesters gevraagd of zij wat zien in een messenverbod voor deze doelgroep. Ruim 70 procent wil een messenverbod. Virgil Tevreden begeleidt jongeren met gedragsproblemen en verstandelijke beperkingen. Hij vertelde in Start hoe een van zijn leerlingen om het leven is gekomen bij een steekincident. Virgil vindt dat het messenverbod veel eerder had mogen komen, maar is blij dat er eindelijk aandacht is voor het probleem.

Virgil van stiching 'Jongeren Die Het Kunnen' vertelt over messenverbod jongeren

Landelijk messenverbod

Op het moment is het zo dat er een lijst bestaat met verboden messen, maar niet alle messen vallen hieronder. Het is op straat toegestaan om een mes korter dan 28 centimer op zak te hebben. Wel kan de politie het mes in beslag nemen als ze hier reden voor zien.

Het ontbreken van een landelijk messenverbod heeft als gevolg dat het probleem per gemeente anders wordt aangepakt. Sommige burgemeesters hebben al een verbod ingesteld op het dragen van een mes, het verkopen van messen aan jongeren of allebei. Veel burgemeesters laten weten dat ze voor een verbod zijn en willen dat er in het hele land één lijn wordt getrokken.

Hij wordt nogsteeds gemist

Virgil vertelde in Start wat voor gevolgen het wapenbezit kan hebben. Hij verloor in 2017 een leerling aan een steekincident. Na een ruzie om iets kleins werd de 15-jarige leerling neergestoken, vertelt Virgil. Hij kende de leerling vanaf zijn twaalfde en mist hem nogsteeds. Dat zijn leerling om een domme ruzie uit het leven werd gerukt, is voor Virgil nog moeilijk te begrijpen.

Quote

Het is pijnlijk om te zien dat een jongen, die in de bloei van zijn leven is, zo uit het leven wordt gerukt.

Virgil Tevreden

Landelijk verbod de oplossing?

Sander vroeg aan Virgil of een landelijk verbod wel de oplossing zou zijn. Volgens Virgil is het een goed begin, maar moet er ook worden gekeken naar de handhaving ervan en moeten er gesprekken worden gevoerd met de jongeren. In die gesprekken ligt de oplossing volgens hem, maar een landelijk verbod kan helpen als stok achter de deur. De jongerenwerker had het verbod liever eerder al gezien, maar is blij dat er alsnog aandacht aan wordt besteed. Bovendien vindt hij het fijn om te zien dat ook winkeliers hun verantwoordelijkheid nemen en geen messen meer verkopen aan minderjarigen.

Quote

Jongeren grijpen steeds sneller naar een mes

Virgil Tevreden

Onderliggende problemen

Virgil benadrukt dat het begeleiden van jongeren op dit moment het belangrijkst is om het probleem aan te pakken: ''Door met de jongeren in gesprek te gaan kom je erachter wat de onderliggende problemen zijn. Er moet meer naar de mens die een mes bij zich draagt worden gekeken. Vaak is het een gevoel van onveiligheid wat bij die jongeren speelt.'' vertelt hij. De vraag die Virgil stelt is dan ook: ''Hoe kunnen we ervoor zorgen dat die jongeren zich weer veilig gaan voelen op straat?''

Stop geweld

Je hoort het steeds vaker in het nieuws: gewelddadige incidenten, mishandeling en wapenbezit onder jongeren. Dat geweld nooit de oplossing is, hoeven we je niet te vertellen. Maar wat is dan wél de oplossing? En waar komt dat onveilige gevoel en de drang om wapens te dragen vandaan? Lees hier alle verhalen over wapenbezit en zinloos geweld.

Ster advertentie
Ster advertentie