Films, Series & TV

Hoe fout online daten kan lopen zie je in Netflix-docu 'The Tinder Swindler'

foto: Netflixfoto: Netflix
  1. Newschevron right
  2. Hoe fout online daten kan lopen zie je in Netflix-docu 'The Tinder Swindler'

Dat daten met iemand die je alleen via een datingapp kent niet zonder risico's is, weten we allemaal. Maar de nieuwe Netflix-docu The Tinder Swindler laat zien dat zo'n date veel ergere gevolgen kan hebben dan enkel een catfish. Daarin wordt namelijk het verhaal van de Israëlische Shimon Hayut verteld, die via Tinder meerdere vrouwen voor miljoenen dollars wist op te lichten en daarvoor in meerdere landen gezocht werd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Extreme catfish

"Eén swipe kan je leven veranderen", klinkt het in de trailer van de nieuwe documentaire, die van dezelfde makers afkomstig is als Don't F*ck With Cats. Drie slachtoffers van de Tinder-oplichter komen aan het woord en vertellen hoe Shimon zich voordeed als iemand die hij niet was. Zo noemde hij zichzelf Simon Leviev, alias de Prince of Diamonds, en deed hij alsof hij de zoon was van een steenrijke diamantenmagnaat.

Wraak

"Hij vroeg of ik met hem wilde reizen in een privéjet en nam me mee naar een vijfsterrenhotel", zegt een van de vrouwen. "Het voelde alsof ik in een film zat", vertelt een ander. Maar al snel kwamen de vage berichtjes, verzoeken om grote geldbedragen en zelfs bedreigingen. En nu willen de slachtoffers gerechtigheid. "Dit is pas het topje van de ijsberg."

Op de vlucht, opgepakt en vrijgelaten

Shimon Hayut was jarenlang op de vlucht, terwijl hij in Europa zijn luxe levensstijl liet financieren door de jonge vrouwen die hij oplichtte. Hij zat al eerder in de Finse gevangenis wegens zijn oplichtpraktijken en fraudezaken en werd in 2019 opnieuw opgepakt. Hij werd veroordeeld tot 15 maanden cel, maar kwam tot grote frustratie van zijn slachtoffers na 5 maanden vrij.

The Tinder Swindler staat vanaf 2 februari op Netflix.

Ster advertentie
Ster advertentie