Up 2 Date

Nederlanders voor bijna 7 miljoen euro opgelicht via online dating

foto: Ter illustratie: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Nederlanders voor bijna 7 miljoen euro opgelicht via online dating

In totaal zijn er dit jaar zeker 218 mensen in Nederland opgelicht via online dating. Het gaat om een totaalbedrag van bijna zeven miljoen euro opgelicht via online dating. Dat blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk. Het bedrag ligt een stuk hoger dan afgelopen jaar.

30.000 euro per persoon

Er kwamen dit jaar in totaal 544 meldingen over datingfraude binnen. Daarbij werden 218 mensen daadwerkelijk opgelicht voor een totaalbedrag van bijna zeven miljoen euro. Vorig jaar waren de slachtoffers gemiddeld 17.000 euro per persoon kwijt. Dit jaar ligt het gemiddelde bedrag rond de 30.000 euro per persoon.

Datingfraude

Bij datingfraude wordt het slachtoffer misleid en neemt de fraudeur de identiteit aan van een ideale partner. Iedere twijfel wordt bij het slachtoffer weggenomen en allerlei vervalste stukken worden gebruikt om het verhaal geloofwaardig te maken.

Bekend is dat veel slachtoffers doorgaan met geld overmaken, ondanks een groeiend argwaan. De aandacht die het slachtoffer krijgt, is verslavend en wordt niet zomaar opgegeven. Stoppen betekent een einde aan de mogelijkheid de partner echt te ontmoeten en/of (een deel van) het geld terug te krijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geraffineerd

De stijging komt mede doordat oplichters steeds geraffineerder te werk gaan. Tegenwoordig maken de fraudeurs gebruik van deepfakefilmpjes en prijzen ze beleggingen aan.

Woordvoerder Tanya Wijngaarde vertelt aan het AD dat slachtoffers daardoor niet direct doorhebben dat ze opgelicht worden. ''Niet iedereen laat zich meer in de luren leggen door een noodkreet om financiële hulp, en dus vragen oplichters niet altijd meer om geld, maar vertellen ze bijvoorbeeld quasinonchalant hoe ze zelf rijk van een bepaalde belegging werden. Als hun slachtoffers nieuwsgierig worden en ook gaan beleggen, blijkt het hele fonds fake en is hun geld weg.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie