Films, Series & TV

Producent reality-tv introduceert nieuwe regel: duim opsteken voor de seks

foto: Big Brother
  1. Newschevron right
  2. Producent reality-tv introduceert nieuwe regel: duim opsteken voor de seks

De producenten van reality-programma Big Brother hebben een nieuwe regel geïntroduceerd om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Deelnemers moeten hun duim opsteken richting de camera voordat ze seks gaan hebben, zodat de makers zeker weten dat beide partijen erachter staan. In de Spaanse versie van het programma en in realityshow De Villa ging dit eerder namelijk mis.

Geen twijfels

Vanaf vanavond keert Big Brother terug op tv en is te zien hoe acht mensen honderd dagen lang afgesloten van de buitenwereld samen in een huis leven. In een interview met De Volkskrant vertelt producent Jeroen Compeer waarom deze nieuwe regel daarbij belangrijk is. "We willen nooit hoeven te twijfelen als makers: is dit verantwoord, moeten we dit laten doorgaan?"

Vorig jaar werd bij de Zweedse Big Brother daarom al besloten dat er eerst duimen moeten worden opgestoken. Dat hebben de Nederlandse makers nu overgenomen. "Het staat duidelijk in ons regelboek, dat we met iedereen hebben besproken."

Geen sterke drank

Om te voorkomen dat de boel uit de hand loopt, is er in het Big Brother-huis ook geen sterke drank aanwezig, vertelt de producent. "Er is hooguit wijn of een biertje, in principe alleen in het weekend, na zeven uur ’s avonds. Of als er een klein feestje te vieren is, doordeweeks. We gaan bewoners niet volgieten, zelfs niet als we denken: nu wordt het saai."

Verkrachting

Aanleiding voor deze regels is wat er in 2017 gebeurde in de Spaanse Big Brother, oftewel Gran Hermano. Een bewoonster werd toen verkracht door een andere deelnemer. Tegen hem is 2,5 jaar cel geëist, de rechtszaak loopt nog.

De Villa

Ook in een Nederlands programma ging het eind 2019 mis. In De Villa op RTL5, dezelfde zender als waarop Big Brother wordt uigezonden, was te zien hoe een deelneemster slachtoffer werd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat zorgde voor grote verontwaardiging. Het programma werd gestopt en ook vergelijkbare programma's, zoals Temptation Island, werden even niet uitgezonden.

Een onderzoek concludeerde begin vorig jaar dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd, maar RTL-directeur Peter van der Vorst liet weten dat er hoe dan ook van moet worden geleerd: "We hebben aanbevelingen gekregen die onze processen verder zullen verbeteren. We leggen die vast in een nieuw protocol met als basis aangescherpte ethische normen."

Big Brother is elke werkdag om 21:30 uur te zien op RTL5 en 24 uur per dag te volgen op Videoland.

Ster advertentie
Ster advertentie