Films, Series & TV

Oud-winnares 'Holland's Next Top Model': "Prijzengeld nooit ontvangen"

foto: YouTube: DAELORIAN
  1. Newschevron right
  2. Oud-winnares 'Holland's Next Top Model': "Prijzengeld nooit ontvangen"

Model Nikki Steigenga, oud-winnares van Holland's Next Top Model, heeft in een YouTube-interview verteld over de periode na de deelname aan het realityprogramma. Ze won in 2013 de modellenwedstrijd, maar zegt de hoofdprijs van 50.000 euro nooit te hebben ontvangen. "In het contract staan kleine lettertjes waar je je wel aan moet houden om dat bedrag te winnen."

'Te dik'

In de YouTube-serie En Dan? van Daelorian, oud-finalist van datzelfde Holland's Next Top Model-seizoen, doet Nikki haar verhaal. Hoewel beide vrouwen leuke herinneringen hebben aan hun deelname aan het programma en er met een positief gevoel op terugkijken, waren er ook minder leuke kanten.

Zo herinnert Nikki zich dat ze in de castingperiode in een ruimte vol belangrijke mensen van het modellenbureau en de productie te horen kreeg dat ze 'echt te dik' was. "Dat vond ik zelf niet, maar ik wist dat je voor modellenwerk bepaalde maten moest hebben. (...) Dat was pittig, maar ik dacht ook: dit zal er dan wel bij horen. Maar het is natuurlijk niet normaal om tegen een meisje van 18 te zeggen dat ze te dik is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Wel beloofd, niet gekregen'

De prijs voor de winnares van het programma was een covershoot en een modellencontract ter waarde 50.000 euro. "Maar dat zeiden ze eerst niet zo. Toen was het: 'Je wint 50.000 euro'", aldus Nikki. "Die heb ik nog steeds niet gekregen", vertelt ze verder over dat geldbedrag. "Ik dacht: dan heb je binnen drie jaar dat geld op je bankrekening, zo zag ik het voor me."

Ze legt uit dat ze voorafgaand aan haar deelname een contract moest ondertekenen waarin in kleine lettertjes bepaalde voorwaarden staan waar je aan moet voldoen om het contract te winnen. "Het waren regeltjes die met m'n maat te maken hadden. Ik moest heupmaat 90 hebben. Voor de duidelijkheid: dat heeft Doutzen Kroes niet eens. Dat wisten ze, dat ik niet die maten had, en ik weet ook niet of ik ooit iemand met heupmaat 90 zou kunnen worden." Daelorian vult haar aan: "Dat kan bijna niemand, dat moet je bouw zijn."

'Slim gespeeld'

Nikki denkt dat er bewust op deze manier is gehandeld. "Ik denk dat ze dat contract heel slim hebben opgesteld en heel slim mij als winnaar hebben uitgekozen." De oud-winnares is nooit het gesprek aangegaan over haar prijs. "Omdat ik dat niet durfde. Ik zette het modellenbureau echt boven mezelf, zo van: zij zullen het wel weten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wel aan het werk

Uiteindelijk kon Nikki wel aan de slag bij het modellenbureau, maar dan met een ander contract. "Ik heb het geaccepteerd, maar zie nu wel in dat het bizar is dat ze je iets beloven en het vervolgens zo makkelijk van tafel vegen. Dan is het gesprek ook klaar, dat is niet oké." Momenteel werkt Nikki nog steeds als model: ze zit nu bij een bureau waar ze zich wel prettig bij voelt.

RTL, waar Holland's Next Top Model wordt uitgezonden, heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van Nikki.

Ster advertentie
Ster advertentie