FunX

Rohmana (23) stopte als model: "Die wereld is echt heftig"

foto: Instagram @rohmanaaa
  1. Newschevron right
  2. Rohmana (23) stopte als model: "Die wereld is echt heftig"

Model zijn klinkt voor sommigen misschien als een droombaan, maar in de realiteit is het niet zo rooskleurig als vaak wordt gedacht. De 23-jarige Rohmana werkte twee jaar als internationaal model, maar besloot ermee te stoppen. In Jouw Stad vertelde ze aan Susanne waarom. "Die wereld is echt wel heftig."

Rohmana vertelt waarom ze stopte met werken als model

Glamorous?

Rohmana werkte voor grote merken en reisde daardoor de wereld over. Dat waren toffe ervaringen, maar het modellenbestaan is niet zo glamorous als het soms lijkt. "Mensen zien een bepaald beeld op Instagram met luxe hotels en grote jobs, maar de realiteit is dat ik met achttien meiden in een huis woonde met maar twee douches en vier mensen per kamer. Dat is prima, maar niet het ideale beeld dat iedereen ziet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen nee durven zeggen

Voor modellenwerk zat Rohmana drie maanden in China. "Daar komen best veel meiden uit Rusland en Brazilië, die daarheen worden gestuurd om geld te verdienen voor hun ouders. Die meiden deden dan jobs die ze eigenlijk niet wilden doen, maar ze durfden geen nee te zeggen, omdat ze bang waren om teruggestuurd te worden naar hun eigen land. Dat was heftig."

Zo werd Rohmana met een paar andere modellen naar een Chinese stad gevolgen, waar ze uiteindelijk geboekt bleken voor een lingerieshow. "Ik doe geen lingerie, dat weet mijn agency ook. Ik zei dus: 'Ik ga het niet doen.'" Rohmana was gelukkig in de positie om nee te zeggen en haar eigen keuzes te blijven maken, maar haar collega's durfden dat niet altijd. "Dan vroegen ze of ik het wilde zeggen."

Te weinig volgers

Dat social media een enorme rol spelen in hoe succesvol je kunt worden als model, heeft Rohmana ook ervaren. "Dat is best wel ziek. Ik weet nog dat we niet naar bepaalde castings mochten, omdat we niet genoeg volgers hadden op Instagram. Je moet eigenlijk gewoon een influencer zijn." Kwaliteiten en talent bleken vaak ondergeschikt en Rohmana's duizend volgers waren niet genoeg. "Het boeide me ook niet. Als ze zeiden: 'Je moet eraan werken', dacht ik: dat ga ik niet doen. Ik ben hier om modellenwerk te doen."

Rohmana heeft dus voor een carrièreswitch gekozen en is nu op een andere manier bezig met mode. Ze verkoopt tweedehandskleding via haar eigen online vintageshop.

Ster advertentie
Ster advertentie