Films, Series & TV

Danny spreekt dader huiselijk geweld: "Ik nam haar niet serieus meer"

foto: YouTube: VPRO Danny's Wereld
  1. Newschevron right
  2. Danny spreekt dader huiselijk geweld: "Ik nam haar niet serieus meer"

Deze week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat een op de vijf Nederlandse jongeren tussen de 16 en 24 jaar oud heeft aangegeven slachtoffer te zijn geworden van huiselijk geweld. Vooral jonge vrouwen krijgen ermee te maken. Danny Ghosen spreekt daarom in een nieuwe aflevering van Danny's Wereld met twee jonge slachtoffers die jarenlang zijn mishandeld door hun partner. Ook praat hij met een dader die zijn vriendin jarenlang mentaal en fysiek mishandelde.

Zwanger

Een van de slachtoffers die Danny spreekt werd jarenlang wekelijks mishandeld door haar ex, ook in de periode dat ze zwanger was. "Een van de ergere keren dat ik zwanger was en bij mijn keel werd gegrepen, lag ik met mijn hoofd tussen de muur en het bed. Het is dat ik mijn hoofd naar achter kon duwen om te ademen, want ik denk dat ik het anders niet had overleefd."

Niks zeggen

Ondanks al het geweld, bleef de vrouw toch bij hem. Ook durfde ze niks tegen anderen te zeggen. Een keer, nadat haar ex had ingeslagen op haar ribben en been en ze daarvoor naar de dokter was gegaan met een smoes, vroeg een collega op werk aan haar of haar vriend het had gedaan. "Toen zei ik: 'ja, maar houd het stil alsjeblieft'." Ze was namelijk bang dat anderen haar zouden dwingen om weg te gaan bij hem en dat durfde ze niet.

Weggaan

Dat ze ooit in zo'n gewelddadige relatie terecht zou komen, had ze niet verwacht. "Ik denk dat ik toentertijd, voordat het gebeurde, misschien gezegd zou hebben: als ik daarin terechtkom ga ik weg." In de realiteit liep het anders.

Uiteindelijk was haar zoontje de reden waardoor ze toch besloot weg te gaan. "Mijn zoon is mijn alles en ik wil hem niet die pijn en trauma's laten ervaren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Machtsspel

Danny spreekt ook een man die vroeger zijn vriendin heeft mishandeld. Na de eerste keer dat hij zijn ex een tik gaf, werd het bijna een gewoonte. "Het rare is dat ik steeds meer de grens ging opzoeken en daar ook overheen ging." Zo ging het vier jaar lang door. "Een klap geven werd op een gegeven moment een soort machtsspelletje. Ik kan doen en laten wat ik wil en nog blijft ze bij mij, nog laat ze zien dat ze van me houdt. Ik nam haar ook niet meer serieus. Je gaat toch anders naar zo'n persoon kijken."

Waarom ze zo lang bleef, had volgens hem te maken met hoe hij haar behandelde. "Het werkt als een magneet met aantrekken en loslaten", legt hij uit. "Het moment van aantrekken was ik bijzonder lief voor haar en was ze de koningin." Daardoor hield ze - denkt hij - toch veel van hem.

Taboe

De man weet zeker dat er mensen op de hoogte waren van het geweld in hun relatie. "Ik weet zeker dat ook destijds meer mensen het hebben gezien of gehoord, maar er niet over durfden of wilden praten." Niemand greep dus in. "Ik denk dat het onderwerp nog te veel in de taboesfeer ligt en dat moet echt open."

Hulp bij huiselijk geweld

Ben of ken jij iemand die slachtoffer is van huiselijk geweld? Voor advies en hulp bij huiselijk geweld kun je (anoniem) terecht bij Veilig Thuis door te bellen naar 0800 2000. Tussen 09.00 en 17.00 kun je via de website ook chatten met een hulpverlener.

Ster advertentie
Ster advertentie