Up 2 Date

1 op de 5 jongeren slachtoffer van huiselijk geweld

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. 1 op de 5 jongeren slachtoffer van huiselijk geweld

Een op de vijf Nederlandse jongeren tussen de 16 en 24 jaar oud heeft aangegeven slachtoffer te zijn geworden van huiselijk geweld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Het gaat hierbij om de periode tussen maart 2019 en april 2020. Vooral jonge vrouwen blijken slachtoffer te zijn geworden.

12% structureel

Het CBS meldt dat het bij 12 procent van de jongeren ging om structureel huiselijk geweld. Bij hen vond het maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks plaats. De meest voorkomende vorm van huiselijk geweld is fysiek geweld. Dit kwam bij bijna 12 procent van de jongeren voor en hieronder vallen onder andere schoppen, slaan en het dreigen met lichamelijke pijn.

Dwingende controle

Ook dwingende controle valt onder huiselijk geweld. Dat is een situatie waarin een persoon iemand anders structureel sterk domineert, controleert en/of dingen verbiedt. Zo'n 10 procent van de jongeren gaf aan hiermee te maken hebben gehad. Verder werd 5 procent slachtoffer van stalking door een ex-partner en zo'n 3 procent van seksueel geweld in huiselijke kring.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jonge vrouwen vaker slachtoffer

Uit het onderzoek is verder gebleken dat jonge vrouwen vaker slachtoffer van huiselijk geweld worden dan jonge mannen. Vooral stalking door een ex-partner en seksueel geweld in huiselijke kring komt bij hen vaker voor.

In 2022 en 2024 staan er volgende edities van dit onderzoek gepland.

Hulp bij huiselijk geweld

Ben of ken jij iemand die slachtoffer is van huiselijk geweld? Voor advies en hulp bij huiselijk geweld kun je (anoniem) terecht bij Veilig Thuis door te bellen naar 0800 2000. Tussen 09.00 en 17.00 kun je via de website ook chatten met een hulpverlener.

Ster advertentie
Ster advertentie