Films, Series & TV

'Wiren' wordt de eerste Surinaamse film op Netflix in Nederland

foto: Wiren
  1. Newschevron right
  2. 'Wiren' wordt de eerste Surinaamse film op Netflix in Nederland

De Surinaamse film Wiren is vanaf 18 juni te zien op Netflix in de Benelux, dat meldt Waterkant. Daarmee is de film van regisseur Ivan Tai-Apin de eerste film uit Suriname die op de streamingdienst te zien zal zijn. Wiren ging vorig jaar in Nederland in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht en was ook een paar maanden te zien in Nederlandse bioscopen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dove Wiren

Wiren is de naam van een dove plattelandsjongen die negen jaar oud is en niet naar school gaat. Door een bijzondere ontmoeting verruilt hij het Surinaamse platteland van Nickerie voor de grote stad Paramaribo. Daar komt hij op het Kennedy-internaat terecht, waar ze wel onderwijs bieden aan doven en slechthorenden.

Suriname aanklagen

Wanneer Wiren zich aanmeldt bij de universiteit, realiseert hij dat dove mensen niet dezelfde rechten en kansen hebben als mensen die wel kunnen horen. Daarom klaagt hij de Surinaamse regering aan. Hij dwingt de staat om zich te houden aan het VN-verdrag Handicap. Daarin staat aangegeven wat een land moet doen om de positie van mensen met een beperking te verbeteren, op terreinen zoals werk, onderwijs, vervoer, cultuur, sport en andere vrijetijdsbesteding.

Wiren Meghoe

De film Wiren is losjes gebaseerd op het leven van Wiren Meghoe, een tiener uit Suriname. Het laatste gedeelte van de film waarin de jongen naar de universiteit wil gaan en de rechtsstaat Suriname aanklaagt, is fictief. Mede dankzij de aandacht die de film kreeg, werd de echte Wiren in oktober 2019 als zestienjarige jongen toegelaten tot het Kentalis Guyotschool in Groningen, een school voor voortgezet speciaal onderwijs.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie