Films, Series & TV

Typhoon emotioneel over racisme en burn-out in 'Zomergasten'

foto: VPRO/NPO
  1. Newschevron right
  2. Typhoon emotioneel over racisme en burn-out in 'Zomergasten'

Typhoon beet gisteravond het spits af als eerste gast van het jaarlijkse NPO2-programma Zomergasten. Onder het oog van 378.000 kijkers vertelde hij openhartig over racisme en zijn burn-outs.

Burn-outs

De rapper kreeg in 2007 voor het eerst een burn-out na het uitbrengen van zijn eerste plaat. "Ik deed gewoon echt te veel, ik had het gevoel dat ik mezelf moest bewijzen en dat ik mensen wat verschuldigd was," aldus de 35-jarige. "Opeens konden er ook allemaal dingen, doordat ik geld had. Ik kon dan ook moeilijk nee zeggen."

Racisme

Wat hier ook een grote rol bij speelde, was Typhoons ervaring met racisme. Na een fragment uit I Am Not Your Negro begint de rapper daarover. "Ik moet me ook twee keer zo hard bewijzen door mijn kleur," stelt hij, iets wat Typhoon vanuit huis heeft meegekregen. "En dat praatje van mijn ouders valt nog mee vergeleken met wat kinderen van kleur in de Verenigde Staten te horen krijgen. Die wordt verteld: je kan zo de volgende hashtag zijn," verwijzend naar het politiegeweld jegens Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten.

Beoordeeld op karakter, niet kleur

Ook een gekozen fragment van Typhoon, uit de film As it is in Heaven, heeft te maken met racisme. "Het gaat over vrijheid, het gaat over zelfbeschikkingsrecht. Over zijn wie je wil zijn. Het gaat over, waar Martin Luther King het over had, ik wil dat mijn kinderen beoordeeld worden op hun karakter in plaats van hun kleur."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie