Films, Series & TV

Lady Gaga: "De persoon die me verkrachtte liet me zwanger op straat achter"

foto: YouTube: Apple TV
  1. Newschevron right
  2. Lady Gaga: "De persoon die me verkrachtte liet me zwanger op straat achter"

In een emotioneel interview vertelt Lady Gaga dat ze zwanger raakte nadat ze op 19-jarige leeftijd seksueel werd misbruikt. Haar heftige onthulling maakt onderdeel uit van de eerste aflevering van de nieuwe docuserie The Me You Can't See van Apple TV+.

*Trigger waarschuwing: dit artikel gaat over seksueel geweld en zelfbeschadiging

Seksueel geweld

Gaga blikt in het interview terug op het effect dat het seksueel geweld op haar heeft gehad. Zo kreeg ze ook te maken met structureel misbruik van een producer die haar dwong haar kleren uit te trekken, omdat hij anders haar muziek zou verbranden. "Ik bevroor gewoon", vertelt ze over dat moment. "En ik zal zijn naam niet zeggen. Ik begrijp de Me Too-beweging en ik begrijp dat mensen zich daar goed bij voelen, maar ik niet. Ik wil deze persoon nooit meer onder ogen komen."

"Eerst voelde ik volledige pijn, daarna werd ik gevoelloos", herinnert Gaga zich. "Ik realiseerde me dat het dezelfde pijn was als toen de persoon die me verkrachtte mij zwanger achterliet op een hoek van de straat, bij mijn ouderlijk huis. Ik moest overgeven en ik voelde me ziek, want ik werd misbruikt. Ik zat maandenlang opgesloten in een studio."

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Mentale impact

Pas jaren later kreeg Gaga te maken met de gevolgen van de mentale impact. Ze kreeg toen last van chronische pijn en de dokter adviseerde haar naar een psychiater te gaan. Daar werd ze gediagnostiseerd met een posttraumatische stressstoornis.

Jarenlang voelde de zangeres zich niet goed. In 2018 kreeg ze zelfs te maken met psychoses. Nog steeds heeft ze haar mindere periodes. "Zelfs als ik zes briljante maanden heb, is er maar één trigger nodig om me weer slecht te laten voelen", zegt ze. "En als ik zeg dat ik me slecht voel, dan bedoel ik dat ik mezelf wil snijden. Dat ik denk aan doodgaan en me afvraag of ik dat ooit ga doen. Maar ik heb allerlei manieren geleerd om mezelf uit deze staat te halen."

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Hulp

Lady Gaga benadrukt in het interview dat ze dit verhaal niet vertelt om zichzelf beter te voelen of voor medelijden. "Eerlijk gezegd is dit heel moeilijk om te vertellen. Ik schaam me ervoor", zegt ze. "Hoe leg ik aan mensen uit dat ik het voorrecht heb om geld en macht te bezitten en ik me toch verschrikkelijk voel?" Waarom de zangeres dan wel haar heftige ervaringen met de wereld deelt? "Niemand hoeft voor mij te huilen, maar open je hart voor iemand anders. Want ik kan je uit ervaring vertellen dat mensen hulp nodig hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Me You Can't See

The Me You Can't See is een nieuwe docuserie van Apple TV+ gemaakt door Oprah Winfrey en prins Harry die gaat over mentale gezondheid en het belang om hulp te zoeken als je dat nodig hebt.

Ook prins Harry vertelt in de serie over zijn struggles met mentale gezondheid als het gevolg van het overlijden van zijn moeder. Zo kampte hij lange tijd met angst- en paniekaanvallen en gebruikte hij veel drank en drugs. "Ik was bereid om dingen te doen waardoor ik minder zou voelen", zegt hij daarover. De prins ging op zijn 32e in therapie. "De enige manier om jezelf te bevrijden is door jezelf de waarheid te vertellen."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie