Films, Series & TV

Danny Ghosen praat met jonge cocaïne-uithalers in Rotterdamse haven

foto: YouTube: vpro danny's wereld
  1. Newschevron right
  2. Danny Ghosen praat met jonge cocaïne-uithalers in Rotterdamse haven

In de Rotterdamse haven zijn veel zorgen om zogeheten 'drugsuithalers' die bijna dagelijks worden opgepakt: jonge mensen die in opdracht de haven binnen sneaken om gewapend en al gesmokkelde drugs uit containers te halen. In Danny's Wereld gaat Danny Ghosen in gesprek met twee van deze coke-uithalers. Hoe gaat zoiets in zijn werk en waarom is het voor zoveel jongeren aantrekkelijk?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Status en flinke bedragen

Een onherkenbare jonge man vertelt aan Danny dat hij al vier jaar drugs uit containers haalt. Hij is via-via in het werk gerold. "Ik kan niet met onbekenden gaan werken. Uithalers hebben allemaal een vaste groep", vertelt hij. "Negen van de tien keer kennen ze elkaar persoonlijk. Dus als jij mij naait, weet ik je morgen te vinden met je hele familie erbij, begrijp je?"

De jongen vertelt ook dat er verschillende groepen uithalers zijn, die allemaal een naam hebben. Status speelt daarbij een grote rol. "Als ze zeggen: 'hey, deze naam is sterk, dan krijg je meer jobs'." De andere man vult hem aan: "Je moet het zien als een carrière die je stap voor stap opbouwt." Het doel: multimiljonair worden. Er worden namelijk flinke bedragen aan de uithalers betaald voor het leeghalen van de containers. "Je krijgt voor één job wat een advocaat op jaarbasis verdient. Dat is aantrekkelijk voor de jeugd. Je kan in luxe gaan leven."

Omkopen

De haven binnenkomen is volgens de eerste uithaler helemaal niet zo moeilijk, omdat er genoeg mensen zijn die tegen betaling een toegangspasje kunnen regelen. "Als je hier morgen tien uurtjes gaat staan, kan ik je garanderen dat je drie pasjes kan sjoemelen." Daarnaast is er vaak iemand van de haven op de hoogte van de plannen. Een medewerker die - soms onder dwang of dreiging - is omgekocht. "Je kan moeilijk binnenhalen zonder dat je iemand in het complot hebt. (...) Je hebt overal wel een zwakke schakel die je kunt omkopen."

Sommige uithalers werken zelf in de haven. Zij solliciteren dan met voorbedachte rade. "Vaak wordt er ook uitgehaald tijdens het werken."

Grote zorgen

André Kramer, eigenaar van een containerterminal, vertelt honderdduizenden euro's kwijt te zijn aan beveiliging. Alsnog ligt hij wakker van de zorgen om zijn personeel, dat zelfs thuis benaderd wordt om mee te werken. Sommigen hebben daarom hun baan al opgezegd. "Ze bellen gewoon bij ze thuis aan en vragen of ze bepaalde handelingen willen verrichten, ook onder dwang, zo van: 'We weten waar je kinderen op school zitten'."

Die zorgen zijn volgens de uithalers niet onterecht. "Ik kan je vertellen dat er bij uithalers sowieso eentje in de groep zit die iets bij zich heeft en bereid is om dat ook te gebruiken", vertelt een van de jongens aan Danny. "Dan heb ik het over een schietwapen of een lang mes, iedereen werkt anders. Maar ik kan je vertellen: als we gaan, nemen we onze dingen mee."

Zwaardere straf?

Dit jaar werd er een recordhoeveelheid cocaïne in beslag genomen in de Rotterdamse haven. Ook werd er al een recordaantal van 325 uithalers aangehouden. Sommige van hen zijn pas 14 jaar oud, aldus Kramer.

Uithalers die gepakt worden krijgen nu alleen een boete voor het betreden van verboden terrein. In een nieuw wetsvoorstel dat bij de Eerste Kamer ligt wordt voorgesteld om maximaal een jaar celstraf te geven aan iemand die zonder reden op het haventerrein rondhangt. Bij zwaardere omstandigheden, zoals het gebruik van valse papieren, kan die straf hoger uitvallen.

Ster advertentie
Ster advertentie