FunX Rotterdam

In 2020 ruim 40.000 kilo cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. In 2020 ruim 40.000 kilo cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

Het Hit and Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en Openbaar Ministerie in Rotterdam, meldt dat het in het afgelopen jaar in totaal 40.641 kilo cocaïne heeft onderschept in de Rotterdamse haven. De beveiliging in de haven zou meegeholpen hebben en verantwoordelijk zijn voor de smokkel van 4000 kilo cocaïne. Dat meldt het AD.

Witte kerst

Als je hoopt op een witte kerst kan je misschien beter bij de douane gaan werken. In december werd namelijk een recordhoeveelheid van 7.620 kilo cocaïne onderschept. Over het algemeen worden er steeds meer grote ladingen verzonden. In het afgelopen jaar werden er 12 partijen boven de 1.000 kilo onderschept. De smokkelaars worden ook steeds creatiever, zo verstoppen ze het in containers met medische goederen en medicijnen.

Jonge jongens

Om de drugs uit de haven te krijgen, moeten mensen het terrein op. Vorig jaar werden 152 verdachten op de terminals aangehouden. Het zijn vooral jonge mannen die op een ongeziene en snelle manier de drugs uit de containers moeten halen. Maar hoe komen ze dit zwaarbewaakte terrein op?

Quote

We krijgen vaak geld geboden voor toegang. Er wordt duizenden euro’s geboden per keer.

Medewerkers Securitas

Corrupte beveiligers

Afgelopen zomer bleek dat de criminaliteit zich diep doordrongen had in de beveiliging van het haventerrein toen twee corrupte Securitasbeveiligers werden aangehouden. Ze worden ervan verdacht geholpen te hebben met de smokkel van 4000 kilo cocaïne. De twee aanhoudingen zou nog maar het topje van de ijsberg zijn. Criminelen vervulden zelfs leidinggevende functies en haalden met opzet nieuwe corrupte beveiligers binnen. Securitasmedewerkers schreven anoniem naar het AD over de corruptie: ''Iedereen weet dat ze scheef zijn. Zij bepalen wie waar werkt en hebben overal mannetjes voor. Die kunnen van alles. Toegangspasjes uitlenen, slagbomen openen, kijken naar camera’s en wegkijken bij camera’s.''

Ster advertentie
Ster advertentie