Up 2 Date

Italiaans politiebureau gesloten vanwege martelpartijen en drugshandel

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Italiaans politiebureau gesloten vanwege martelpartijen en drugshandel

Een politiebureau in Piacenza, Noord-Italië, is gesloten omdat justitie een groep agenten van de Carabinieri (de Italiaanse paramilitaire politiedienst) verdenkt van marteling, afpersing en drugshandel. Dat schrijft de BBC donderdag.

onaantasbaar

"Wij zijn onaantastbaar", zou een van de verdachten hebben gezegd tegen een collega, toen hij werd getapt door de politie. "Ik heb een criminele bende gemaakt jongens! Kortom, we hebben een piramide gebouwd en wij staan bovenaan, jij en ik. We zijn onaantastbaar okè?!"

coronacrisis

De zaak begon zo'n beetje aan het begin van de coronacrisis. De stad had een van de hoogste sterftecijfers van Italië. "Terwijl de stad Piacenza te kampen had met zoveel sterfgevallen door corona, leverden de Carabinieri drugs aan drugsdealers die thuis vastzaten zonder drugs vanwege de lockdown", vertelt een aanklager.

georganiseerde misdaad

Ze vergelijkt wat er in de kazerne van de Carabinieri gebeurde met praktijken uit de georganiseerde misdaad. De agenten worden verdacht van drugshandel, gestolen eigendommen, afpersing, illegale arrestatie, verduistering en ambtsmisbruik. Verdachten die voor ondervragingen werden binnengebracht bij de Carabinieri, werden mishandeld en zelfs gemarteld. Op een foto die in de media is verschenen, is een gedetineerde te zien op blote voeten en met een bloedneus. Op de foto is ook te zien dat hij geboeid was.

Foto: EPA

imagoschade

De zaak heeft de openbare aanklagers en inwoners van Piacenza enorm geschokt."De beschuldigingen dreigen het imago van de 110.000 mannen en vrouwen die elke dag hun best doen om de waarden van de militaire politie te handhaven, te beschadigen", aldus de Italiaanse minister van Defensie.

verhuizen

Er zijn ook meldingen dat een jonge Carabiniere weigerde mee te doen aan de martelingen, drugs en andere illegale activiteiten. De jongen die net in dienst was bij de Carabiniere en de initialen RB heeft, meldde volgens de geruchten bij zijn vader wat er aan de hand was. Volgens de Italiaanse media heeft zijn vader hem vertelt dat hij moest verhuizen naar een afdeling waar hij zich meer comfortabel voelde.

Ster advertentie
Ster advertentie