FunX Rotterdam

OM maakt zich zorgen om recordaantal drugsuithalers in Rotterdamse haven

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM maakt zich zorgen om recordaantal drugsuithalers in Rotterdamse haven

Er zijn bij de politie en het Openbaar Ministerie grote zorgen over de groeiende groep 'drugsuithalers' in de haven van Rotterdam. Dat zijn jongeren die in opdracht het haventerrein op sneaken om gesmokkelde drugs uit de containers te halen. In totaal is er dit jaar al een recordaantal van 325 uithalers aangehouden tegenover 281 vorig jaar. Meer dan een derde daarvan werd deze maand opgepakt.

Nieuwe wet?

Het OM spreekt van een "onbeheersbare" situatie en wil dat er snel een nieuwe wet komt die het straffen van uithalers makkelijker maakt. Nu is dat namelijk nog lastig. "We moeten bewijzen dat ze op het haventerrein zijn om drugs uit containers te halen. Dan kunnen we ze aanklagen voor het overtreden van de Opiumwet", aldus een woordvoerder van de politie tegen NOS. "Maar die connectie is vaak moeilijk aan te tonen." En dus blijft het vaak bij een boete voor het betreden van het verboden terrein.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Celstraf

In het nieuwe wetsvoorstel dat bij de Eerste Kamer ligt wordt voorgesteld om maximaal een jaar celstraf te geven aan iemand die zonder reden op het haventerrein rondhangt. Bij zwaardere omstandigheden, zoals het gebruik van valse papieren, kan die straf hoger uitvallen.

Vast in container

Afgelopen maandag werden er nog negen mensen gevonden in een container in het Rotterdamse havengebied. Zij hadden ademhalingsproblemen en belden zelf 112. Volgens de politie waren dit ook uithalers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie