Up 2 Date

Vijftien man veroordeeld voor grootste Nederlandse cocaïnewasserij ooit

foto: Twitter: PolitieLE
  1. Newschevron right
  2. Vijftien man veroordeeld voor grootste Nederlandse cocaïnewasserij ooit

De rechtbank heeft vijftien mannen veroordeeld die vorig jaar werden aangehouden bij een inval in het Drentse Nijeveen. In een manege werd de grootste cocaïnewasserij ooit gevonden in Nederland. Dat meldt RTV Drenthe.

tot 36 maanden cel

Jan B., de 65-jarige eigenaar van de 'cokemanege', kreeg de hoogste straf: drie jaar cel. De veertien andere verdachten, waaronder dertien Colombianen en een Turkse man, kregen dertig maanden cel opgelegd. Dat terwijl het Openbaar Ministerie (OM) vier jaar cel tegen ze had geëist.

De straffen vielen wat lager uit omdat her voor de rechtbank is vast komen te staan dat de werkomstandigheden in het lab "bijzonder onaangenaam" waren. Zo zou het werk min of meer onder dwang zijn uitgevoerd en was er geen daglicht. Volgens de rechter liepen sommigen zelfs brandwonden op tijdens het uitvoeren van het werk. Ook Jan B. zelf kreeg een iets lagere straf dan de eis. Het kon namelijk niet worden bewezen dat B. zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van drugsgelden. Wel werd vastgesteld dat de manegehouder een actieve rol had in de opbouw van het lab en het gebruik ervan. Ook zou hij volgens de rechtbank berekend te werk zijn gegaan om makkelijk zoveel mogelijk geld te verdienen.

Ontmanteld

Vorig jaar augustus ontmantelde de politie de wasserij, waar gesmokkelde cocaïne werd klaargemaakt voor gebruik. In de manege werd cocaïne verwerkt die opgelost was in steenkool. Er werden tienduizenden liters chemicaliën gevonden voor de productie van coke. Ook waren er slaapvertrekken en recreatieruimtes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie