Up 2 Date

Taliban noemen latere aftocht VS "onbespreekbaar"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Taliban noemen latere aftocht VS "onbespreekbaar"

Aangezien de evacuatie van buitenlanders en Afghanen die het bewind van de Taliban willen ontvluchten wat vertraging heeft opgelopen, is het niet zeker dat de Amerikanen voor 31 augustus Afghanistan zullen hebben verlaten. Volgens een woordvoerder van de Taliban is die datum echter "een rode lijn" en is een later vertrek "onbespreekbaar". Dat meldt de NOS.

Biden komt op datum terug

Oorspronkelijk zou de VS op 11 september alle Amerikanen uit Afghanistan laten terugkeren. President Biden haalde die datum echter naar voren, omdat de terugtrekking van zijn troepen voorspoedig verliep.

Nu komt Biden terug op die datum van 11 september, omdat de evacuaties wat vertraging hebben opgelopen. De Amerikaanse president benadrukt dat de Amerikaanse militairen hoe dan ook in Afghanistan blijven tot de laatste Amerikaan is geëvacueerd.

'Rode lijn'

Volgens een woordvoerder van de Taliban is de datum van 31 augustus een "rode lijn", aangezien er geen reden voor verlenging zou zijn. "Als de termijn wordt verlengd, wordt de bezetting verlengd, terwijl daar geen reden voor is. Het zal onze relatie verslechteren en tot wantrouwen leiden."

Biden doet er alles aan om de datum van 31 augustus te halen, maar volgens hem moet dat wel verantwoord zijn. Op dit moment zijn er nog zo'n 15.000 Amerikanen in Afghanistan. Het zijn vooral militairen die moeten zorgen voor de veiligheid van evacués op het vliegveld van Kabul.

Ster advertentie
Ster advertentie