Films, Series & TV

Nieuwe aflevering Zondag met Lubach over coronatesten gaat viral

foto: Youtube: VPRO Zondag met Lubach
  1. Newschevron right
  2. Nieuwe aflevering Zondag met Lubach over coronatesten gaat viral

Gisteren trapte Arjen Lubach het allerlaatste seizoen van Zondag met Lubach af. Na vijf maanden afwezigheid was de satirische talkshow weer terug. In deze aflevering ging Arjen Lubach, op een manier zoals we van hem gewend zijn, in op het corona testbeleid. De video gaat viral en is momenteel nummer 1 trending op Youtube. Voor de ogen van ruim 1,2 miljoen kijkers kreeg onder andere minister Hugo de Jonge de wind flink van voren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Testen, Testen, Testen

Hoewel door allerlei experts en bestuurders gezegd wordt dat we moeten 'testen, testen, testen', hebben we in Nederland nog steeds niet genoeg testcapaciteit. "Hoe kan dat nou?", vraagt Lubach zich af. "Waarom lukt het andere stomme landen wel om veel te testen en ons niet? We zijn toch niet dom?" Dit ligt volgens de presentator aan ons testbeleid. Landen als Duitsland hebben 'testfabrieken' waar op grote schaal testen worden uitgevoerd. En nog sneller ook. In Nederland worden deze tests door microbiologen gedaan in verschillende kleine ziekenhuislaboratoria.

Lubach is benieuwd: "Waarom is Nederland dan niet als een gek met de grote laboratoria in zee gegaan?" Dit komt volgens hem door het eigenbelang van de microbiologen. Ann Vossen van het Outbreak Management Team is aan de ene kant verantwoordelijk voor het opschalen van de testcapaciteit. Aan de andere kant vertegenwoordigt zij de kleine ziekenhuislaboratoria in Nederland. Vossen kiest daarom om de tests door de kleine labs te laten doen omdat ze haar achterban tevreden wil houden.

Vossen zegt zelf dat ze voor de kleine labs kiest omdat die een 'betere kwaliteit' zouden hebben. Volgens minister de Jonge hebben we in Nederland een 'mooi en verfijnd' systeem van ziekenhuislaboratoria. Volgens de minister moeten we deze labs behouden omdat we ze na de crisis ook nodig hebben. Lubach: "Mooi en verfijnd? Het is crisis, het hoeft niet mooi en verfijnd."

Persconferentie

Lubach sluit de aflevering af met een kritische en satirische persconferentie aan het zogenaamde kabinet. "Ik val maar meteen met de deur in huis, ik heb geen leuk nieuws. De laatste cijfers zien er niet goed uit. In de regio Den Haag zien we het aantal verkeerde beslissingen snel oplopen, vooral onder De Jonge. We zien dat mensen bij het OMT en mensen met belangen bij ziekenhuislaboratoria te dicht op elkaar zitten. Was je handen niet in onschuld."

Laatste seizoen

Kijkers vinden het jammer dat, na 12 seizoenen, Zondag met Lubach gaat stoppen. Het programma legde volgens hun verschillende problemen bloot op een satirische en kritische manier.

Ster advertentie
Ster advertentie