FunX

Rayn (30) sprak 6 maanden lang niet: "Jezelf dingen ontnemen zorgt voor waardering"

foto: Rayn
  1. Newschevron right
  2. Rayn (30) sprak 6 maanden lang niet: "Jezelf dingen ontnemen zorgt voor waardering"

Je hebt mensen die geen seconde hun mond kunnen houden en dan heb je de Amsterdamse Rayn (30). Hij heeft de afgelopen maanden geen woord gezegd. In Start met Fernando vertelde Rayn waarom hij dit heeft gedaan en hoe deze ervaring was.

Waardering

Het lukte Rayn om voor maar liefst zes maanden niet te praten. Hij stopte dit jaar op 24 februari met praten en hield dat vol tot 24 augustus, de dag van zijn verjaardag. In gesprek met Fernando vertelde Rayn wat de reden was dat hij dit besloot te doen. "Ik denk dat jezelf dingen ontnemen zorgt voor waardering, daarom ben ik bijvoorbeeld een groot voorstander van vasten. Je traint daarnaast ook je discipline."

Voordelen

Terugkijkend op zijn zwijgperiode is Rayn van mening dat het hem veel voordelen heeft opgeleverd. Hij is dan ook blij dat hij het heeft gedaan. "Ik werd beter in luisteren. Voor mijn gevoel hoorde ik écht wat mensen te zeggen hadden. Tussen woorden zit namelijk ook heel veel ruis. Daarnaast kreeg ik meer discipline en werd de relatie met mezelf beter. Als je op een gegeven moment alleen bent en niks hoort, dan moet je oké worden met jezelf."

Rayn (30) sprak 6 maanden lang niet: "Jezelf dingen ontnemen zorgt voor waardering"

Dankbaar voor geduld

Waarschijnlijk vraag je je nu af hoe Rayns omgeving met zijn zwijgperiode omging. Familie en vrienden gingen er in ieder geval goed mee om. "Ik ben ze enorm dankbaar voor het geduld dat ze hadden en de moeite die ze deden om alles te begrijpen."

Stille kapper

Aangezien Rayn in het dagelijks leven kapper is, maakt hij normaal gesproken iedere dag een praatje met zijn klanten. Dat was het afgelopen half jaar toch even anders. Hoewel Rayn dacht dat het zwijgen hem zou belemmeren, was de ervaring uiteindelijk minder erg dan verwacht. "Sommige mensen spraken helemaal niet. Anderen bleven gewoon tegen me praten en dan bleef ik maar knikken en lachen."

Gedurende de periode dat Rayn niet sprak, merkte hij wel dat een kwart van zijn klanten niet meer langskwam voor een knipbeurt. "Dat vond ik eerst raar, maar toen bedacht ik me van: blijkbaar komen deze mensen eigenlijk om het gesprek met me te voeren. Dat is ook dope."

Ster advertentie
Ster advertentie