FunX

Annahita (22) werd geweigerd op haar vlucht naar de VS: "Het is pure onmacht"

  1. Newschevron right
  2. Annahita (22) werd geweigerd op haar vlucht naar de VS: "Het is pure onmacht"

De 22-jarige rechtenstudente Annahita was met haar vriendinnen op weg naar Las Vegas, tot ze op Schiphol apart werd genomen door de immigratiedienst. Ze mocht - als enige - het vliegtuig niet in. Ze besloot haar verhaal te delen op Instagram en haar bericht ging al snel heel het internet over. Bij FunX Fresh vertelde ze Eva en Shaquille wat er precies gebeurd is. "Het is pure onmacht."

Ondervraging

De Amsterdamse studente was bijna zover om met haar twee vriendinnen het vliegtuig in te stappen, tot ze werd teruggeroepen door een van de stewardessen. Ze moest een extra controle ondergaan. "Ik dacht: slik." Annahita werd benaderd door drie Amerikaanse mannen, van wie er één begon met ondervragen. "Hij kwam gelijk op me af. Ik moet erbij zeggen dat hij zich absoluut niet voorstelde of identificeerde. Gewoon ter plekke waar iedereen bij stond, ging hij me allerlei vragen stellen."

'JE MAG ER NIET IN'

De conclusie? Annahita mocht, ondanks haar Nederlandse paspoort en geldig toeristenvisum, niet naar de Verenigde Staten. Haar vriendinnen wel. Zij moesten ter plekke beslissen of ze bleven of niet en Annahita bleef alleen achter. "We mochten niet overleggen. Ik zei: ga maar, ik pak de volgende vlucht wel." Waarom ze geweigerd werd, is haar niet verteld. "De enige verklaring was: ik heb orders gekregen van bovenaf en ik kan er niks aan doen. Het gaat buiten onze macht om."

"Ik was echt in shock. Ik stond met tranen in m'n ogen. Ik stond daar echt in m'n uppie."

Iraanse achternaam

Hoewel de reden van de weigering haar niet verteld is, heeft Annahita wel een idee: haar Iraanse achternaam in combinatie met de huidige spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten. "Omdat ik een Iraanse achternaam heb, word ik eruit gepikt en mag ik het land niet in. Die verklaring wilden ze me niet geven, want het staat niet op een weigeringsgrond, want ik ben de afgelopen jaren niet naar Iran geweest en ik heb geen Iraans paspoort."

Naast weigering, is er ook zonder toestemming een foto gemaakt van Annahita's paspoort. "Ik heb geen idee wat er nu met mijn gegevens wordt gedaan. Daar ga ik zeker achteraan."

Verhaal delen

Annahita vertelt dat ze het belangrijk vindt om haar verhaal te delen: "Ik weet zeker dat ik niet de enige persoon ben die dit is overkomen." Dat blijkt ook uit de reacties die er zowel op Instagram als in de FunX-app op haar verhaal zijn gekomen. "Ik wil bewustzijn creëren." Door de media-aandacht hoopt Annahita alsnog een reactie te krijgen van de immigratiedienst en United Airlines.

Ster advertentie
Ster advertentie