FunX

Jocelyn (29) was drugsverslaafd en knipt nu gratis daklozen en verslaafden

foto: YouTube: OPEN Rotterdam
  1. Newschevron right
  2. Jocelyn (29) was drugsverslaafd en knipt nu gratis daklozen en verslaafden

Jocelyn (29) heeft vroeger in de gevangenis gezeten, was drugsverslaafd en dakloos. Ze wist haar leven echter compleet om te gooien. Vandaag de dag is Jocelyn namelijk kapper en knipt ze verslaafden, daklozen en mensen met schulden gratis. "Ik geef ze een beetje aandacht, knap ze een beetje op en blaas ze nieuw leven in eigenlijk", zegt Jocelyn in gesprek met Cartiez in Jouw Stad.

Jocelyn over haar verleden en werk als kapster

Drugsverslaving

Op haar vijftiende raakte Jocelyn zelf al verslaafd aan drugs. "Je houdt van stoute dingen doen, gaat op zoek naar liefde op de verkeerde plekken en het gaat steeds een beetje verder. Dan begin je met een snuifje, een drankje, pilletje. Daar draai je eigenlijk een beetje in door", aldus Jocelyn, die haar leven besloot om te gooien na de laatste keer dat ze in detentie zat. "Dat duurde dertien maanden. Toen dacht ik: ik wil meer dan alleen gebruiken."

Quote

Als je verslaafd bent, kijken mensen al snel vies naar je.

Jocelyn

Mensen helpen

Toen Jocelyn uit detentie vrijkwam, besloot ze kapster te worden en wat terug te doen voor mensen in een soortgelijke situatie waar zij ooit in zat. "Als je verslaafd bent, kijken mensen al snel vies naar je. Ook omdat je jezelf niet kan verzorgen of je leeft in bizarre omstandigheden", legt Jocelyn uit. "Je voelt je anders en gaat je ook anders gedragen, dus de stap om weer normaal te gaan doen en terug in de maatschappij te kunnen komen, wordt alleen maar groter. Dus wat doe ik? Ik geef ze een beetje aandacht, knap ze een beetje op en blaas ze nieuw leven in eigenlijk."

Jocelyn hoopt daarmee mensen een beginnetje te geven naar iets beters. "Ik weet hoe het voelt om op straat te leven en ik weet hoe het voelt om je anders dan anders te voelen en om er zo bij te lopen. Je wilt wel veranderen, maar je weet niet waar je moet beginnen."

Advies

Behalve dat ze de mensen knipt, probeert Jocelyn ook achter hun verhaal te komen. "Meestal vertel ik ze eerst mijn verhaal, dat ik dakloos en verslaafd ben geweest. Dan geloven ze me meestal niet", lacht Jocelyn, "maar ik vertel ze gewoon wat ik heb meegemaakt. Zo probeer ik er in korte tijd een beetje achter te komen wat hun verhaal is en of ik ze daarin kan motiveren, helpen of adviseren."

Wat Jocelyn nu als advies zou meegeven aan haar jongere zelf? "Maak je school af, geniet van het leven, ga niet aan de drugs, geniet van de mensen om je heen, wees dankbaar en dank de Heer."

Ster advertentie
Ster advertentie