FunX

Lancering campagne 'Ik neem 1 juli vrij, totdat we allemaal vrij zijn'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Lancering campagne 'Ik neem 1 juli vrij, totdat we allemaal vrij zijn'

Op vrijdag 1 juli wordt net als vorig jaar Keti Koti gevierd in Nederland. Steeds meer mensen staan op deze jaarlijkse feestdag stil bij de afschaffing van de slavernij en nemen dan ook vrij, maar het zou natuurlijk mooi zijn als meer bedrijven hun werknemers vrij geven om Keti Koti te vieren. Daarom lanceren FunX, The Black Archives, Nederland Wordt Beter, DeGoedeZaak, Tony’s Chocolonely en LUSH de campagne 'Ik neem vrij, totdat we allemaal vrij zijn' om voor meer draagvlak te zorgen voor een nationale vrije dag op 1 juli.

Mitchell over Keti Koti: “We gaan niet op de politiek wachten”

62.000 handtekeningen

Voor het geval je het vergeten bent: op 24 juni 2021 startten FunX, Stichting Nederland Wordt Beter, The Black Archives een petitie om te eisen dat Keti Koti wordt erkend als nationale feestdag. Op 6 juli werd de petitie - waarmee ruim 62.000 handtekeningen zijn verzameld - overhandigd aan de Tweede Kamer in Den Haag. De overhandiging van de petitie is de eerste stap naar erkenning van 1 juli als nationale feestdag. Helaas laat de behandeling van de petitie nog altijd op zich wachten.

Oproep aan werkgevers

Desondanks wachten FunX, The Black Archives en Stichting Nederland Wordt Beter niet op de Tweede Kamer, maar ondernemen we zelf actie. Met de campagne 'Ik neem vrij, totdat we allemaal vrij zijn' roepen we werkgevers op om van 1 juli een vrije dag te maken. Niet alleen werkgevers, maar ook jij kan een bijdrage leveren aan deze campagne. Zo kun je hier een foto van jezelf uploaden en de campagne direct delen op social media.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Brief sturen naar je werkgever

Verder kun je tot en met 1 juli nog veel meer verwachten rond de campagne 'Ik neem vrij, totdat wij allemaal vrij zijn'. Mensen die geen vrij krijgen van hun werkgever kunnen een brief downloaden via de website www.ikneemvrijop1juli.nl en die sturen naar hun werkgever. Op de website kunnen bedrijven het statement ondertekenen en via deze link laten weten dat ze deelnemen. Onder andere Greenpeace, Rotterdam Airlines en Vandejong doen mee met de campagne.

In aanloop naar Keti Koti

Op donderdag 24 juni vindt het event 'Erken 1 juli als Nationale Dag' plaats in Pakhuis de Zwijger. Tijdens dit evenement staan verschillende sprekers (waaronder Fernando Halman, Charisa Chotoe, Raw Roets en Lakiescha Tol) stil bij de maatschappelijke ontwikkelingen in de samenleving rondom de erfenis van het Nederlands slavernijverleden en het behalen van een politieke meerderheid voor de erkenning van Keti Koti.

Ten slotte kun je bij FunX vanaf 25 juni tot en met 1 juli een hoop content verwachten omtrent Keti Koti. Zo is FunX aanwezig bij de viering van Keti Koti in het Oosterpark waarbij luisteraars en kijkers worden meegenomen in de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij.

#1julivrij

Op 1 juli 1873 (formeel op 1 juli 1863) werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti of Dia di Abolishon de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. De gevolgen van het koloniale verleden werken nog altijd door in het heden en zijn de oorzaak van de huidige ongelijkheid in de samenleving. Daarom zou iedereen een vrije dag moeten krijgen op 1 juli. Krijg jij nog geen vrij? Kom met ons in actie en stuur een brief naar de CDA-fractie. Meer informatie vind je op FunX.nl/1juli.

Ster advertentie
Ster advertentie