FunX

Noor (23) werkt in de bouw: "Ik had niet verwacht dat ik het zó leuk zou vinden"

  1. Newschevron right
  2. Noor (23) werkt in de bouw: "Ik had niet verwacht dat ik het zó leuk zou vinden"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week vertelt de 23-jarige Noor haar verhaal.

Naam: Noor
Leeftijd: 23 jaar
Studie: HBO Integraal Bouwmanagement (deeltijd)
Werk: Junior Planvoorbereider bij een vastgoedbedrijf
Woonsituatie: Thuis
Netto inkomen: €1853
Nu op betaalrekening: €595
Spaarrekening: €10500
Schulden: Nee

Maandelijkse vaste lasten:
Zorgverzekering:
€150
Telefoon €26,50
Spotify: €15
Netflix: €11
Bijles wiskunde: €160
Totaal: €362.50

Hey Noor, tof dat we een kijkje krijgen in jouw portemonnee. Ik zie dat je tegelijkertijd werkt en studeert, hoe zit dat?
"Voorheen deed ik een opleiding voor vastgoedonderhoud, gericht op schilderwerk. Nu ben ik planmatig planvoorbereider. Ik wil me meer gaan ontwikkelen als bouwkundige dus vandaar dat ik nog een hbo-opleiding wilde gaan doen."

Hoe verdeel je je tijd?
"Ik werk nu 32 uur en daarnaast ga ik 2 avonden in de week naar school. Wanneer ik in tijdnood kom, neem ik een extra dag vrij op werk."

Waarom heb je ervoor gekozen om in de bouw te werken?
"Ik deed eerst iets met interieur, maar dat vond ik niks. Het is wel leuk als hobby, maar niet als baan. Ik begon toen om me heen te kijken. We hadden net de financiële crisis gehad en ik wilde zekerheid. Er was veel werk in de bouw en ik dacht: waarom niet? Ik ben me er toen in gaan verdiepen en zo ben ik er langzaam ingerold."

Is zekerheid zo belangrijk voor jou?
"Ik denk dat je altijd voor zekerheid moet aan. Hoe leuk je iets ook vindt. We hadden in 2008 al een crisis en nu weer. Je hoeft niet altijd achter je dromen aan te gaan, soms is iets meer zekerheid ook fijn."

Maar wat nou als je bijvoorbeeld heel graag muziek maakt en daar heel gelukkig van wordt, zou je volgens jou dan toch beter voor een andere carrière moeten kiezen?
"Ik zou van een passie meer een hobby maken. Neem in ieder geval altijd een back-up. Je weet nooit wat er kan gebeuren."

Ben jij zelf dan wel gelukkig met je werk?
"Ik had niet verwacht dat ik het zó leuk zou vinden. Het leuke aan mijn baan is dat ik niet alleen op kantoor zit, maar ook echt op pad ga. Ik maak plannen voor het onderhoud die gedaan moeten worden aan woningen, voornamelijk sociale woningen. Ik doe inspecties en kijk vanuit daar wat er aan de woning gedaan moet worden."

Hoe is het om als vrouw in een voornamelijk door mannen gedomineerde wereld te werken?
"Het is rustiger, je hebt niet dat gekwebbel van vrouwen. Daarnaast is het zo dat mannen vaak niet weten hoe ze tegen een vrouw moeten zeggen dat ze iets fout doet. Ze zijn vaak bang voor haar reactie. Aan de andere kant zijn er ook wel eens mannen die mij niet serieus nemen, omdat ik een vrouw ben."

Ben je blij met je salaris?
"Ja, ik heb onlangs nog salarisverhoging gekregen. Daarnaast heb ik een auto van de zaak en een tankpas. Ook wordt mijn pensioen door mijn werkgever betaald."

Op dit moment staat er ruim 10.000 euro op je rekening, ben je een echte spaarder?
"Deels. Ik zorg wel altijd dat er iets opzij staat, maar ik zeg ook altijd: je leeft maar een keer."

Waar geef jij je geld dan het liefst aan uit?
"Meestal aan goed eten. Voor corona had ik de afspraak met vriendinnen om elke maand in een andere stad een nieuw restaurant uit te proberen. Ook gaat er veel geld naar kleding. Als ik iets leuks zie, dan koop ik het. Ik denk wel goed na hoor over mijn geld. Maar als ik hard heb gewerkt, dan beloon ik mezelf ook wel met een cadeau. Laatst heb ik drie gouden armbanden van bijna 1000 euro gekocht."

Wat wil je uiteindelijk bereiken in de bouw?
"Ik wil hierna nog aan de universiteit studeren. Ik denk dat ik me wil richten op verduurzaming, dus het ontwikkelen van energieneutrale woningen.

Hoeveel hoop je te verdienen als je dat bereikt hebt?
"Ik denk ongeveer 4500 euro. Dat is een salaris waar ik tevreden mee zou zijn. Dan heb ik geen zorgen en kan ik makkelijk leven."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Nee, absoluut niet. Hoe meer je verdient, hoe ongelukkiger je kan worden. Geld doet iets met je karakter."

MONEY MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie